2016

Bildet viser en mann som holder seg til kjeven mens ansiktsuttrykket hans uttrykker smerte.
Publisert 29. des. 2016 11:22

Medikamenter som bidrar til å hemme nedbrytning av skjelettbein har i de siste ti år blitt svært vanlig som støttebehandling ved beinskjørhet og ved spredning av forskjellige kreftformer. Nå har forskere fra både IOB og IKO, i samarbeid med svenske kolleger i Malmø, nettopp publisert en artikkel i tidsskriftet «Triple O» der de viser en mulig sammenheng mellom periobakterier (tannkjøttbakterier) og osteonekrose (beindød).

Publisert 12. des. 2016 11:28

Stadig flere eldre har egne tenner som trenger pleie. På Cathinka Guldberg sykehjem i Oslo har de en egen tannklinikk som drives i regi av Det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo (OD). – Dette er en kjempeviktig ressurs for sykehjemmet, mener doktorgradskandidat fra OD.

Publisert 6. okt. 2016 12:26

De aller fleste barn får nok oksygen under fødselen. Men noen ganger oppstår det komplikasjoner, og barnet får ikke tilstrekkelig oksygen når det fødes. Tannlege og stipendiat Rivan Sidaly ved Det odontologiske fakultet, har i sin doktorgrad undersøkt om det er en sammenheng mellom skadet tannemalje og mangel på oksygen under fødselen.

Doktorgradskandidaten står og arbeider ved en slipemaskin mens han smiler til fotografen. Han er iført hvit klinikkfrakk.
Publisert 30. aug. 2016 15:29

Ved Det odontologiske fakultet søker forskere etter den beste mulige måten å få bein og implantater til å fungere sammen på. Selv om de fortsatt leter, utmerker titan seg stadig som et svært anvendelig stoff å bruke i proteser og implantater.

Illustrasjonsfoto av to tannleger som behandler en pasient som ligger i tannlegestolen.
Publisert 10. aug. 2016 11:00

De siste årene har tannleger skåret skyhøyt på forbrukerundersøkelser i kundetilfredshet. Et ferskt forskningsprosjekt fra Det odontologiske fakultet finner flere trekk ved den norske tannhelsetjenesten som kanskje kan bidra til å forklare pasientenes tilfredshet.

Implantater i munnen
Publisert 23. juni 2016 14:34

Lar du sykkelen stå for lenge ut i regnet, så ruster den.  Eller om du lar en kniv ligge lenge i verktøykassa uten olje oppdager du, neste gang du skal ta den frem, at den blir skjoldete og sløv.  Hva er det som har skjedd? Jo, jernet har blitt utsatt for en prosess som heter oksidasjon, det betyr at det har reagert med oksygenet i lufta.

Bildet av en gele med bobler i
Publisert 12. apr. 2016 10:44

Se for deg at du skader deg og får et sår som gjør vondt og gror sakte. Tenk om det da fantes noe som får såret ditt til å gro bedre og uten smerte. Du tror kanskje det er science fiction, men dette preparatet finnes faktisk og er i bruk hos tannlegen.

Bilde er satt sammen av to røntgenbilder og to fotoer som viser det bildeteksten forklarer.
Publisert 3. mars 2016 10:04

Kommer du fra en familie der mange er født med underbitt? Det er ikke sikkert du trenger å være så bekymret for at det skal gå i arv. Behandlingsmetodene for slike bittfeil er nemlig gode: Faktisk så gode at nær sagt alle som nå mottar behandling ender opp med å bli svært fornøyde.

Publisert 14. feb. 2016 21:18

For noen tiår siden brukte de aller fleste eldre kunstige tannproteser, men dette har endret seg kraftig.