Munnhelsedagen 20. mars

Årets munnhelsedag ble markert med yrende liv i morgentimene, da over to hundre mennesker hadde tatt turen for å høre Johanna Berstad og Bente Brokstad Herlofson forelese om kreft og oral helse i Geitmyrsveien. Det var Den norske Tannlegeforeningen som arrangerte frokostseminaret sammen med Kreftforeningen, Munn- og halskreftforeningen og Det odontologiske fakultet, UIO.  Her kan du se opptak av frokostseminaret.

Bente Brokstad Herlofson har siden 1997 jobbet aktivt med oral helse og kreft. Foto: Håkon Størmer OD/UIO.

Johanna Berstad  er spesialist i oral kirurgi og oral medisin og leder for Tann- og kjeveenheten som ligger under Øre-nese-halsavdelingen på  OUS-Rikshospitalet. Bente Brokstad Herlofson er også  spesialist i oral kirurgi og oral medisin og førsteamanuensis ved Det odontologiske fakultet, UiO.  I tillegg jobber hun i Tannhelseteamet på Radiumhospitalet og ved  Øre-nese-halsavdelingen på  OUS-Rikshospitalet

– Vi ser et behov for økt kompetanse både på symptomer på munn- og halskreft og på hvordan kreftbehandling påvirker munnhelsen, sa Herlofson. Hun etterlyste enda bedre samarbeid mellom behandlende institusjon og tannhelsepersonell i kreftomsorgen.

Fullt hus i store auditorium. Foto: Håkon Størmer OD /UiO.

– Pasientene har mye å tjene på bedre samhandling. Tidlig involvering av tannhelsepersonell vil kunne begrense de orale senskadene og sikre best mulig livskvalitet for kreftoverlevende.– Det beste hadde vært en obligatorisk undersøkelse av tann- og munnhelsen for alle pasienter før kreftbehandlingen starter, påpekte Herlofson.

Frisk, men syk

– Spyttet er viktigere enn man kunne tro for å kunne leve et godt liv, forklarte Herlofson. -–Det beskytter mot bakterier, sopp og virusinfeksjoner. Kjemoterapi og stråling kan ødelegge spyttkjertlene og gi redusert spyttproduksjon, noe som igjen gir økt risiko for hull i tennene, føre til infeksjoner og sår og gjøre det vanskelig å spise, svelge og til og med snakke, forklarte hun. Hvis man har problemer med å få i seg mat kan dette også føre til underernæring og ytterligere helseplager.

F.v.Jan Eirik Ellingssen, Tor Arne Larheim og dekan Pål Barkvoll fulgte oppmerksomt med på viktig kunnskap om kreft og oral helse. Foto: Håkon Størmer OD/UiO.

Når kampen mot kreften er vunnet, starter arbeidet med livsvarig oppfølging. Kreftbehandling med cellegift og/eller stråling kan gi både akutte og kroniske bivirkninger i munnen, og mange kreftoverlevende sliter med munnhelsen resten av livet. Munntørrhet er en av de vanligste plagene og rammer opptil 80% av visse pasientgrupper. Derfor er det så viktig å få på plass det tverrfaglige samarbeidet om kreftpasienter understreket Herlofson.

Av Astrid Skiftesvik Bjørkeng
Publisert 20. mars 2017 15:26 - Sist endret 21. mars 2017 16:10