Mye spennende i vente

I likhet med de fleste andre ved fakultetet har dekan Pål Barkvoll nettopp satt foten innenfor kontordøra etter noen litt roligere ferieuker. Han ser fram til et spennende nytt semester, med ferske studenter og gode kolleger.

Dekan Pål Barkvoll gleder seg til å ta fatt på høstsemesteret. Foto: Jan Unneberg, OD/UiO.

– I løpet av sommeren fikk jeg tid til å rydde opp og halvere bunkene på kontoret. Det var godt å få gjort; nå er jeg helt klar for å ta fatt på et nytt år, smiler Barkvoll fornøyd. I tillegg til noen stille dager på kontoret har han hatt fine feriedager i både inn- og utland med familien i løpet av sommeren.

Begivenhetsrik oppstart

– Men nå er det greit å være tilbake til hverdagen. Det er mye som står på programmet; jeg vil gjerne komme i gang nå, insisterer Barkvoll. Han ramser ivrig opp noen av de umiddelbare høydepunktene som står foran oss: – Allerede mandagen i introduksjonsuken, 15. august, skal vi ha Kalibreringsdagen. Det er et veldig fint arrangement som leder ved Institutt for klinisk odontologi, Jan Eirik Ellingsen, står for. Det er et godt kompetansehevende tiltak som jeg oppfordrer alle de ansatte til å delta på.

Kalibreringsdagen har blitt arrangert årlig, med en liten pause i fjor. Den finner sted i Geitmyra og er åpen for alle ansatte. Programmet i år er satt sammen av et bredt spekter av temaer, som er relevante for de aller fleste av ODs ansatte. Både IT-sikkerhet, studentaktive læringsformer, kliniske prosedyrer og forskning, og pasientkommunikasjon er blant temaene deltakerne skal innom. I tillegg kommer den eksterne foredragsholderen Marco Elsafadi for å snakke om arbeidsmiljø og trivsel.

Forskning til folket

I september er det også klart for de årlige «Forskningsdagene», denne gangen med det overordnete temaet «Grenser». – Disse arrangementene, hvor vi tar med oss forskerne og forskningen vår ut til et bredere publikum, har vært svært vellykket de tidligere årene. Så dette er også noe jeg både ser fram til, og håper at mange andre av ODs studenter og ansatte også gleder seg til, sier dekanen.

Under Forskningsdagene skal OD avholde to arrangementer. Helga 23.-24. september stiller fakultetet med en bod på Forskningstorget på Universitetsplassen. Under tittelen «Fra tidkrevende håndverk til teknisk ekspressproduksjon» skal noen av våre forskere presentere og demonstrere grensesprengende teknologi for barn og voksne. – I fjor tok jeg med hele familien på Universitetsplassen. Der er det yrende liv og masse å lære for både store og små, så jeg anbefaler flere å legge lørdagsturen innom der i år, forteller Barkvoll.

Onsdagen etter, den 28. september, blir det populærvitenskapelige foredrag og samtaler med flere andre av ODs forskere under arrangementet «Skjebnesvangre reiser – ingen vei tilbake?» på Litteraturhuset. Her blir det anledning til å lære noe nytt om brennaktuelle temaer, som aldersvurderinger av enslige mindreårige asylsøkere og antibiotikaresistens, og samtidig mingle litt med kolleger eller kjente. Begge arrangementene under Forskningsdagene er gratis og åpne for alle.

Gjentar suksess med høstfest

I fjor høst ble det imidlertid også avholdt et nytt internt arrangement, som var en så stor suksess at det umiddelbart ble en tradisjon: Oktoberfest. Alle fakultetets ansatte ble invitert til fest i kantina i Geitmyra, med tyskinspirert mat og drikke, og live underholdning. – Det var en veldig hyggelig kveld. Jeg håper så mange som mulig har anledning til å delta på festen i år. Det er bare å sette av datoen: fredag 14. oktober, oppfordrer Barkvoll.

Men høsten kommer ikke bare til å bestå av sosialisering, underholdning og populærvitenskap. På agendaen står blant annet mye arbeid med ulike høringer, det skal nedsettes komiteer i forbindelse med nytt bygg, flere disputaser er allerede kunngjort, og i oktober skal det også gjennomføres dekanvalg. – Det er mange «store» prosesser på gang, og det kommer garantert til å komme til flere saker. Det blir et spennende semester, forsikrer dekanen.

Emneord: Forskningsdagene, Forskningstorget, kalibreringsdagen, oktoberfest Av Hilde Zwaig Kolstad
Publisert 8. aug. 2016 08:40