Aktuelle forskningssaker

Tormod Krüger på laboratoriet
Publisert 21. okt. 2022 14:05

Tormod Krüger har undersøkt om celler som er sentrale ved remodellering og nydanning av ben blir påvirket av medisiner brukt mot benskjørhet. Funnene kan bidra til et mer fullstendig bilde rundt utviklingen av medikament-relatert kjevebensnekrose.

Henrik Skjerven viser fram PC-skjerm med digitalisert versjon av implantater brukt i doktorgradsstudien
Publisert 27. juni 2022 10:43

Henrik Skjerven har i sitt doktorgradsarbeid undersøkt om digitaliserte arbeidsmetoder for å sette inn tannimplantater bidrar til at plasseringen blir mer nøyaktig enn ved manuelle metoder.

Bildet kan inneholde: væpne, øyevipper, flash fotografering, nakke, erme.
Publisert 7. mars 2022 14:02

Gir nye teknikker innen bildeanalyseverktøy oss ny kunnskap for å evaluere dannelse av nytt bein? Ja, de nye teknikkene gir oss masse ny kunnskap, men de gamle teknikkene gir fortsatt viktige resultater når forskerne vurderer dannelse av bein med ulike biomaterialer.

Doktorand Mina Aker Sagen iført vernebriller og plasthansker på laboratoriet
Publisert 25. nov. 2021 09:27

Ikke alle tannrestaureringer binder seg like godt til tennene. Mina Aker Sagen har i sin avhandling fokus på hva som får restaureringer, dvs. kroner og broer, til å sitte best mulig på tannen.

Bildet av sjokoladebiter
Publisert 29. juni 2021 15:34

Kanskje ikke om du spiser en hel sjokoladeplate. Men det finnes noe i sjokolade, nemlig polyfenoler som kan forebygge infeksjoner. Men hva er polyfenoler og hvilke egenskaper er det snakk om? Dette har Florian Weber sett nærmere på i sin avhandling.

Bildet viser knuste eggeskall
Publisert 27. mai 2021 12:18

Millioner av eggeskall kastes hvert år i søpla. Men det som i dag bare blir regnet som et avfallsprodukt, kan faktisk vise seg å være et verdifullt råstoff for å lage neste generasjons biomaterialer.

Bildet kan inneholde: person, ansikt, hår, smil, erme.
Publisert 27. apr. 2021 14:22

Å lage et beinimplantat som er sterkt nok til å gi et godt fundament for kjevebeinet er utfordrende. Tilsetter man en klype salt i den keramiske massen når man lager beinimplantatet, så skaper det bedre vekstvilkår for beinet.

Bildet viser en operasjon av en rofylling
Publisert 13. apr. 2021 08:55

Infeksjon man ikke får kontroll over er den korte forklaringen. Men hvordan sikrer man infeksjonskontroll på best mulig måte av rotfylte tenner? Det har Homan Zandi sett nærmere på i sitt doktorgradsarbeid.

Bilde av Nina Torgersbråten med modell av et tannsett i hånden
Publisert 17. feb. 2021 11:04

For de aller fleste har tannreguleringen ønsket effekt. Men for noen er ikke regulering nok, og da kan man få et tilbud om kirurgi når man er ferdig utvokst. Men fungerer kirurgien slik man forventer?

Anne Rønneberg avbildet en av behandlingsbåsene på OD
Publisert 19. jan. 2021 16:13

Tannleger i den offentlige tannhelsetjenesten har ulik praksis i bruk av anestesi og sedasjon når de skal legge fyllinger i munnen på barn i førskolealder. Om de er nyutdannet og hvilket land de har utdanning fra er av betydning for valget de tar – og det kan få innvirkning på om barnet utvikler tannlegeangst.

Hake, tunge øyne
Publisert 12. jan. 2021 09:46

Sykdom som tilsynelatende ikke er synlig, taper ofte kampen om både oppmerksomhet og forskningsmidler. Den revmatiske lidelsen Sjögrens syndrom er dessverre ikke noe unntak. Kunnskap om hvordan sykdommen manifesterer seg blir derfor viktig for å kunne gi bedre pasientbehandling.

Gruppebilde
Publisert 16. des. 2020 12:37

EU-prosjektet EXCITE er et teknologitungt fellesskap for elektron- og røntgenmikroskopi som trenger bedre utnyttelse og deling av egen teknologisk infrastruktur. Og takket være UiO, kan forskerne behandle selv de tyngste bilder og datasett fra laptopen hjemme. Noe som er spesielt anvendelig nå under koronapandemien.

Grafikk fra forskernes artikkel i Chemical Society Review.
Publisert 21. juli 2020 11:29

I samarbeid med University of California har Avdeling for biomaterialer publisert en artikkel i Chemical Society Review. Tidsskriftet har høyere innflytelse enn de navngjetne Nature og Science.

Bildet kan inneholde: jobb, medisinsk assistent, apotektekniker, forskning.
Publisert 14. juni 2020 13:01

Nylig ble det publisert en tverrfaglig studie som omhandlet tannhelse sett fra perspektivet til mennesker utsatt for seksuelle overgrep i oppveksten. Denne studien viste at mennesker som har vært utsatt for overgrep opplever at oral helse gir dem store problemer på svært mange områder i livet.

Aman Chahal
Publisert 6. apr. 2020 14:04

Aman Chahal har forsket på hvordan en vannbasert gelé injisert i vevet rundt en tann, med den kroniske betennelsessykdommen periodontitt, kan stimulere og veilede stamcellene slik at de gjenoppbygger det ødelagte vevet.

Bilde av forsker med
Publisert 14. mai 2019 13:40

Å bli eldre er et privilegium, men med økt alder øker også risikoen for sykdom. I munnhulen er det sykdommer som angriper bein og vevet omkring tenner og implanter, såkalte periodontale og peri-implantale sykdommer, som kan bli et problem når man blir eldre.

En kvinne i klinikktøy står i et tannlege-behandlingsrom og snakker med to kvinner, den ene bak et kamera.
Publisert 17. aug. 2018 11:58

Det siste året har journalister fra store internasjonale medieorganisasjoner besøkt Geitmyrsveien med et ganske spesielt mål for øye: å oppklare et dødsfall fra 1970. De tilreisende har hatt noen store spørsmål til felles: Hvem var Isdalskvinnen? Og hvorfor, og hvordan, døde hun?