Apolipoprotein-relaterte lidelser og Alzheimers sykdom

Det foregår trolig et samspill mellom genet for apolipoprotein og periodontitt ved Alzheimers sykdom og enkelte systemiske sykdommer

Illustrasjon av hjerne

Artikkelen er publisert i  Journal of  Alzheimer's Disease  som har en Impact-faktor på 4. Foto: Colorbox

Genet for apolipoprotein (Apoԑ) kan spille på lag med livsstil og infeksjon i utviklingen av lidelser som åreforkalkning, slag, sukkersyke og Alzheimers sykdom. Et felles utgangspunkt for alle disse sykdommene kan i noen tilfeller være kronisk periodontitt. Genet øker trolig mottakeligheten for disse sykdommene, selv om andre gener også kan gjøre seg gjeldende.

Pasienter som har Apoɛ-genet lider av forhøyede eller unormale nivåer av lipider og/eller lipoproteiner i blodet, kalt hyperlipidemi, og er utsatt for bakterielle infeksjoner. Ettersom apolipoprotein krever en risikofaktor i miljøet for å utløse slike sykdommer, er eliminering av slike faktorer viktig i deres profylakse. Dette gjelder spesielt endring av uegnet livsstil og dårlig munnhygiene. Apolipoproteinets mulige betydning for periodontitt og systemiske lidelser, herunder Alzheimer’s sykdom, er nylig omtalt i artikkelen Apolipoprotein E related co-morbidities and Alzheimer’s disease i Journal of Alzheimers Disease 2016; 51: (4) (http://www.j-alz.com/vol51-4) av forfatterne Sim K. Singhrao, Alice Harding, Sasanka Chukkapalli, Ingar Olsen, Lakshmyya Kesavalu og StJohn Crean. Artikkelen omhandler spesielt betydningen av apolipoprotein E gen allele (variantform av et gen) 4 som en mulig felles årsaksfaktor til sykdommer som opprinnelig skriver seg fra periodontitt og utvikler seg til demens. 

 

Publisert 3. mars 2016 15:23 - Sist endret 4. mars 2016 08:43