Oral elektrofysiologi
Både endokrin (hormoner) og eksokrin (kroppsvæsker) sekresjon reguleres nøye, blant annet med elektrofysiologiske signaler. Det er mange fellestrekk ved disse reguleringsmekanismene.

Patch-clamp-oppsett. Foto: Fredrik Pedersen, UiO.
Om gruppen
Vi forsker på hvilken funksjon ulike ionekanaler har innen regulering av sekresjon. Opprinnelig var fokuset på å forstå hvordan sekresjon av hormoner fra hypofyseceller reguleres ved hjelp av elektrofysiologiske signaler. Nå overfører vi denne erfaringen til oralbiologisk forskning, og vil i fremtiden også forske på funksjonen til de samme ionekanalene innen regulering av salivasekresjon, samt i utvikling av orale kreftceller.
Hovedmål
- Forstå ionekanalers rolle innen sekresjonskontroll i gonadotrope hypofyseceller
- Forstå funksjonen til de nevritt-liknende utløperne på LH-produserende hypofyseceller
- Forstå funksjonen til Ca2+-aktiverte K+- og Cl--kanaler i sekresjon og sekresjonskontroll i ulike spyttkjertelceller
- Studere hvordan ekspresjon av ionekanaler er regulert av eksosomer fra orale kreftceller og hvordan en eventuell endring i elektrofysiologisk profil påvirker cellens migratoriske egenskaper
Hovedprosjekter
Sekresjonskontroll i gonadotrope hypofyseceller
Dette prosjektet har vært og er et samarbeid med Finn-Arne Weltzien ved NMBU siden 2005. Vi kombinerer molekylærbiologiske og elektrofysiologiske verktøy for å studere detaljer i hvordan det hypotalamiske frigjøringshormonet GnRH kontrollerer produksjon og sekresjon av gonadotropiner (FSH og LH). Spesielt er vi opptatt av hvordan GnRH kan regulere de to hormonene ulikt. Vi bruker japansk risfisk, Medaka, som modellorganisme, og har utviklet transgene linjer som uttrykker GFP i LH-produserende celler, og RFP i FSH-produserende celler, henholdsvis. Besøk gjerne nettsiden til Weltzien-gruppa (nmbu.no) for mer informasjon.
Mer informasjon på forskergruppens engelske nettsider.