Tar forskningen ut til publikum

I september presenterer Det odontologiske fakultet sin forskning på munn- og tannhelse i litt andre foraer enn til vanlig.

Bildet er fra fakultetets arrangement på Litteraturhuset i fjor, under de landsomfattende Forskningsdagene 2014. Foto: Håkon Størmer, OD/UiO.

Ved to anledninger i september tar Det odontologiske fakultet (OD) med seg noen av sine ypperste forskere og stipendiater ut av fakultetets bygg, for å spre kunnskap om munn- og tannhelse til interesserte.

Forskningstorget for barn og unge

Først går Forskningstorget av stabelen helga 18.-19. september på Universitetsplassen på Karl Johan. De to dagene forvandles plassen utenfor Universitetets ærverdige hovedbygning til et mangfoldig torg, der barn og unge kan få ta del i eksperimenter og lærdom på en rekke forskjellige felt. OD har sin egen bod, der de besøkende kan lære mer om hvor sterke tennene våre er.

Elever fra 1. klasse til videregående skole kan for eksempel, gjennom modeller, video, bilder og eksperimenter, lære om hvorfor tennene "vinner" i kampen mot sukkertøyet når det skal tygges i stykker. Hva vi bør gjøre for å bevare tennenes styrke på best mulig måte, blir også presentert.

Forskningstorget er en ypperlig mulighet til å ta med egne og/eller andres barn for å bli nysgjerrige og få masse ny kunnskap.

Les mer om arrangementet på Forskningstorgets egne hjemmesider.

Hvordan påvirkes munnhelsa vår av det vi spiser og drikker? Og hvor sterke er egentlig tennene våre?
Foto: Jan Unneberg, OD/UiO.

Munnhelse på agendaen på Litteraturhuset

25. september settes munnhelse på agendaen på Litteraturhuset i Oslo, under de nasjonale Forskningsdagene. OD tar med noe av det ypperste innen forskning på munnhulen, tenner og behandlingsmetoder under det overordnete temaet: "Mat".

Det er 20. gang Forskningsdagene arrangeres, og i år som i fjor fyller OD en ettermiddag i Litteraturhuset med bredt faglig program.

Arrangementet er gratis og åpent for alle som er interesserte. I løpet av to timer, fra kl.18-20, presenteres publikum for populærvitenskapelige innlegg fra et knippe av fakultetets forskere.

Temaet "mat" aktualiserer et bredt spekter av forskningen ved OD. Universitetslektor og spesialist i oral kirurgi og medisin, Heming Olsen-Bergem, kommer for å forklare hvordan tygging påvirker kjeveleddet, og hvordan snus påvirker helsa vår. Han har nettopp ferdigstilt et doktorgradsprosjekt der han har forsket på kjeveleddsproblemer og barneleddgikt.

Hvordan påvirkes tennene av det vi spiser og drikker? Hvilken effekt har for eksempel søte og sure godteri, deilige forfriskende sure drikker, og hva med melkeprodukter? Disse spørsmålene skal professor i kariologi og gerodontologi, Alix Young Vik, svare publikum på i løpet av kvelden. 

Postdoktor i oral kirurgi, Lara Aqrawi, skal fortelle mer om hvordan saliva og munntørrhet virker inn på vår evne til å innta og fordøye mat.

Og hvordan reparerer vi ødelagte tenner? Universitetslektor Gunnar Svendsen bidrar med den nyeste forskningen på hvordan en kan gjenskape tennene, som et essensielt verktøy i hvordan vi inntar mat.

Les mer på Forskningsdagenes hjemmeside.

 

Flere av fakultetene ved UiO har populærvitenskapelige arrangementer på Litteraturhuset under Forskningsdagene.

 

Av Hilde Zwaig Kolstad
Publisert 26. aug. 2015 14:13 - Sist endret 25. okt. 2021 13:21