Tok imot nye studenter

To kull med ferske tannpleier- og tannlegestudenter har hatt sine første studiedager ved Odontologisk fakultet.

Annette Sannes og Oriana Vasquez (f.v.) er spente på hverdagen som ligger foran dem, som tannpleierstudenter på Det odontologiske fakultet. Foto: Jan Unneberg, OD/UiO.

I forrige uke var det velkomstmøter for rundt 20 nye tannpleierstudenter, og rundt 65 nye tannlegestudenter.  For studentene ved masterprogrammet i odontologi foregår første halvannet året sammen med medisinstudentene.   For disse har studieseksjonen i år forberedt et opplegg med ekstra fokus på odontologi-identiteten.

Introduksjonsforedrag i nytt velkomstopplegg

Leder i studieseksjonen, Henriette Kleivane, og studieveileder Hege Glomsaker-Gjessing (f.v.), har klare t-skjorter og informasjonsmateriell til odontologistudentene, som tilbringer mesteparten av studiets første fire semestre sammen med medisinstudentene i UiOs fasiliteter på Gaustad. Foto: Jan Unneberg, OD/UiO.

– Vi har endret litt på opplegget i år, forteller leder i studieseksjonen, Henriette Kleivane. – Nytt av året er en rekke odontologispesifikke elementer i løpet av de første ukene på masterprogrammet i odontologi. I og med at de første semestrene av studiet gjennomføres sammen med medisinstudentene, prøver vi å være bevisste på å legge til rette for at de nye odontologistudentene skal få sin egen identitet.

Blant annet skal de framtidige tannlegene få delta på en forelesning med instruktørtannlege Keyvan Keshtkar. – Han er en ung tannlege som forteller godt om hvordan det er å utøve yrket. Vi tror han er en som studentene kan identifisere seg litt med, legger hun til.

Et annet element som inngår i det identitetsskapende arbeidet er utplassering. De ferske studentene blir sendt ut til en tannklinikk en halv dag helt i starten av semesteret. – Men det blir mest for å observere, understreker Kleivane. – Vi har også startet med en mentorordning dette semesteret, som vi håper kan hjelpe studentene med å finne seg enda lettere til rette på studiet. I tillegg får alle odontologistudentene utdelt like t-skjorter med fakultetets logo og tannlegerelatert design.

Felles med medisinstudiet

Dekan Pål Barkvoll talte til de forventningsfulle nye studentene på masterprogrammet i odontologi tirsdag 11. august. I talen la han vekt på at samhandlingen med medisinstudentene er et fortrinn på veien til å oppnå profesjonene:

– Ta vare på de gode relasjonene dere etablerer med hverandre, rådet han nykomlingene. Han understreket at det er særlig pasientene som tjener på at odontologi- og medisinkunnskapen sees i sammenheng.

I tillegg kom han med en oppfordring til odontologistudentene, om å engasjere seg i studentaktivitetene på UiO: – Det kan lett bli slik at dere isolerer dere litt fra resten av universitetslivet, nede på hovedbygget til OD i Geitmyrsveien. Til det sier jeg bare én ting: Ikke gjør det!

Ønsker å være aktive

Faisal Ahmad Safi  og Silje Eckell Skåre (f.v.) gleder seg mest til å lære mye nytt, som ferske studenter i masterprogrammet i odontologi, ved OD. Foto: Hilde Zwaig Kolstad, OD/UiO.

Silje Eckell Skåre og Faisal Ahmad Safi merket seg dekanens ord. De to odontologistudentene har ikke tenkt til å isolere seg fra resten av Blindern.

– Jeg har lyst til å være med på det som skjer, forteller Skåre, som har store forventninger til det sosiale ved studiet. Hun har danset litt tidligere, og kan kanskje tenke seg å engasjere seg i en danseaktivitet. I tillegg ser hun fram til fadderuka.

– Jeg kunne godt tenke meg å spille litt fotball, hvis det finnes, følger Safi opp. Men han gleder seg aller mest til å komme i gang med det faglige.

På spørsmål om hvilke forventninger han har til det faglige, svarer Safi at han bare håper han lærer mest mulig. – Også håper jeg ikke det blir altfor tøft. Jeg tror det blir en stor overgang, fortsetter han med et forsiktig smil. Safi kommer rett fra videregående skole i Bærum, som han fullførte før sommeren.

Stor overgang

Hardt arbeid og innsats kommer til å bli krevet raskt nok av Safi og høstens nye kull. I sin tale på velkomstmøtet advarte Barkvoll også de nybakte studentene mot at overgangen fra videregående skole til universitetsstudier kommer til å bli stor: – Nysgjerrighet er et nøkkelord.  Og dere må selv sørge for å innhente kunnskap gjennom løpet, rådet han.

Samtidig minnet han om alle mulighetene: – Dere begynner nå på det som har blitt rangert som Europas nest beste odontologiutdanning, og den sjuende beste i verden! Jeg er nesten misunnelig på dere i dag, på det som dere har liggende foran dere, sa dekanen til de rundt 65 nye tannlegestudentene.

De ferske odontologi- og medisinstudentenes aller første møte med studiet. Her lytter de til velkomstord fra dekan Pål Barkvoll.
Foto: Jan Unneberg, OD/UiO.

Ivrige etter å komme i gang

Lederen for bachelorprogrammet i tannpleie, Kristin Beathe Hansen, møtte de nye tannpleierstudentene mandag 10. august på et frivillig velkomstmøte i Geitmyrsveien 69. Til tross for at møtet ikke var obligatorisk, møtte rundt 20 av studentene opp. Samlingen var ment å skulle hjelpe nykommerne å finne noen de kunne dra sammen med til den tradisjonsrike immatrikuleringsseremonien på Universitetsplassen.

Og allerede i løpet av møtet, og etterpå, var det flere av studentene som begynte å få kontakt. – Jeg gleder meg så til å bli kjent med folk! fortalte Oriana Vasquez etter møtet. Hun er helt ny i Oslo. Før sommeren fullførte hun videregående skole i Stavanger, og nå har hun flyttet til hovedstaden for å ta fatt på tannpleierstudiet.  – Jeg synes tannpleier er et veldig spennende yrke, jeg tror det passer meg bra fordi jeg har lyst til å jobbe direkte med pasienter.

 – Det gjelder for meg og, nikker Annette Sannes. Hun har flyttet til Oslo fra Bodø for å studere ved OD. – Jeg har brukt ett år på å ta opp fag, så da har det blitt mye teori. Nå gleder jeg meg veldig til å komme i gang med det kliniske.

– Jeg tror også det blir gøy med det kliniske, men psykologidelen synes jeg virker ekstra spennende, sier Vasquez. Begge jentene ser fram til å begi seg ut på studieløpet. De syntes nesten det var leit at det ikke var mer opplegg denne første mandagen i sin nye studenttilværelse.

Emneord: studiestart, odontologi, tannlegestudiet, tannlege, Tannpleierutdanningen, immatrikulering, masterprogram Av Hilde Zwaig Kolstad
Publisert 18. aug. 2015 11:39 - Sist endret 19. aug. 2015 09:36