Litteraturhuset: Odontologi spesial

Kortforedrag av fakultetets postdoktorer

Forskningsdagene markeres på Litteraturhuset

Er det mulig å lage reservedeler til kroppen ved hjelp av stamceller fra munnen? Og hva kan de brukes til?

Og er det slik at det ikke lenger holder å spise sunt for å unngå tannpine? Og hva skjer egentlig med tenner av titan - kan de vare evig?

Og kan man lage et kunstig materiale som er like bra som ekte bein?

Minisammendrag av foredragsholderne.

Aida Mulic: Syreskader-den nye tannpinen?

Syreskader er i ferd med å bli svært utbredt i befolkningen, og en klinisk studie blant 18-åringer i Oslo viste at hver tredje ungdom har syreskader på tennene.  Selv ikke de helsebevisste blant oss slipper unna.

Vår moderne livsstil med inntak av sunn drikke og mange småmåltider gjennom dagen, krever nemlig at vi tar vare på tennene våre på en ny måte, og ikke alle vet hva som hjelper.

Esben Østrup : Stamceller - Kroppens eget reparasjonssett.

Kan man reparere sportsskader i bein og brusk med stamceller og lave reservedeler til kroppen? Hva kommer man til å bruke stamceller til i fremtiden?

Odd Carsten Koldsland : Tenner av titan - varer de evig?

Tenner kan gå tapt på grunn av skader, store hull, tannkjøttsykdom mm. Heldigvis er det mulig å operere inn falske tannrøtter av titan som nye tenner festes til. Slike implantater hjelper millioner av mennesker over hele verden til å kunne smile, spise og fungere normalt i sosiale settinger. Men hva skjer hvis det oppstår infeksjoner rundt implantatene? Kan det behandles? Slike betennelser kalles peri-implantitt - store, pussfylte kratre i benet rundt implantatene. Noen sikker behandling finnes ikke - hva skal vi gjøre? 

Hanna Tiainen: Biomimetic materials - lessons learned from nature

How to create better bone replacement materials by mimicking the intricate properties of natural materials?


 

 

Publisert 3. sep. 2014 15:31 - Sist endret 3. okt. 2017 10:35