Khamisa - gap opp

Pliktoppfyllende studenter som vi er, troppet vi opp på skolen dagen etter vi ankom Cape Town. Der ble vi møtt av en latterfull dame som trodde vi ikke skulle komme før i midten av mars. Derfor fikk vi fri ut uken. Uken etter var det mye papirarbeid så vi fikk fri denne uken også. Som dere skjønner er det litt "mañana-stemning" her.  

Timeplanen vår består av to formiddager i Gugulethu, som er den største townshippen i Cape town. Her blir vi kjørt  inn og ut av vår sjåfør Gerome. I gjennomsnittet er det 50 pasienter her hver dag, og her er det kun ekstraksjoner som gjelder. Vi har med andre ord lært VELDIG mye på VELDIG kort tid om hvordan man trekker tenner. Her er det ikke noe kirurgisk oppdekking eller røntgenbilder før ex; pasientene kommer å peker der de har vondt, Dr. Ferrera setter anestesien og velger hvilke tenner som skal trekkes, og vi ekstraherer de. Her får man også se en del interresante kasus, for eksempel: akutt nekrotiserende gingivitt, epitelial carsinom, pulpapolypp, komplikasjoner etter mandibulareseksjon++ og vi har fortsatt bare vært her i 5 uker. Selv om alt dette er veldig spennende, har vi måttet svelge et par kameler på vegen.. Vi har trukket flere friske tenner på unge pasienter som ønsket pasiongap (mellomrom fra hjørnetann til hjørnetann), tenner med små abbrasjonsskader, små kariesangrep, og ellers mange andre tenner som vi hadde fikset hjemme i Norge. Grunnen til dette er at det ikke er nok tannleger i landet til å ta seg av mengden pasienter, samt at mange ikke har råd til å få utført annen type behandling. Dr. Ferrera har også pasienter på ettermiddagen som får annen type behandling kostnadsfritt. 

På mandager har vi fått utdelt helprotesepasienter der vi skal lage helsett både oppe og nede. Her jobber vi to og to, samt at vi er så priviligerte at vi har fått utdelt hver vår professor i protetikk som hjelper oss hele vegen. Økten vår er kun 1,5t så her må man jobbe raskt! Dette er det eneste vi får godkjent av krav hjemme i Norge - greit å vite for dere som tenker å komme hit neste år :D Dette er studentene her nede ekstremt flinke til ettersom de må lage 30 helsett i løpet av studiet sitt, samt at behovet for helproteser blandt pasienter her er veldig stort. Teknikkene vi lærer her nede er annerledes enn hjemme, men kommer veldig godt med. Men selve prosedyren og gangen i det er veldig likt! Det tar 5 uker før pasienten får utlevert protesene, og alt arbeid er gjort sånn så vi kan ta røntgenbilde, journalopptak og primæravtrykk ved første møte. Med andre ord er de veldig effektive her nede! 

På onsdager har vi muligheten til å være med å se på kirurgier som foregår under full narkose, dette har vi hittil vært på en gang. Da så vi på en operasjon etter skuddskade i ansiktet. Pasienten hadde blitt skutt for 3 uker siden, men ventelistene her er ekstremt lange for kjevekirurgi så da må man bare vente. Vi får også være med å se på hele prosessen med narkose, intubering og oppvåkning, så dette er veldig lærerikt! 

Resten av tiden har vi fri, og dette har vi utnyttet oss godt av ettersom studiehverdagen hjemme i Oslo ikke akkurat er en dans på roser! Det har vært sol og sommer med 30 grader siden vi kom ned. Huset vi bor i har svømmebasseng og stor hage. Det er et veldig stort hus med 4 soverom og 3 bad i et trygt og fint område som heter Blauwberg (ca en halvtime unna sentrum og en halvtime unna skolen med bil). 

Vi har vært på lionshead, som er en 45 minutters gåtur opp til en magisk utsikt over hele byen. Vi har også gått opp Table Mountain som er en 1,5 timers tur, og tok cable car ned. Vi har alle vært på safari, pingvinstranden, cape point, vinsmaking i stellenboch, kjørt pariserhjul ettersom dette var det eneste Thomas ønsket seg i bursdgasgave, clifton beach, Bookapp, waterfront, hesteriding på stranden og vært på markedet Old Bisquit Mill i Woodstock, hoppet i fallskjerm, paragliding, vært på konsert i Kirstenboch botaniske hage, og mange andre morsomme opplevelser. Ellers har Cape Town mange bra restauranter til en veldig bra pris. Selv om den norske kronen er svak, er den sterk i forhold til valutaen her nede, som er rand. Her kan man regne med å få en fin treretters middag med alkohol til under 200-lappen. Så det er deilig å være Norsk i Cape Town! 

På lørdag skal tre av oss på outreach. Da kjører vi ut til en landsby med en mobil tannklinikk. Her tilbyr vi kons, perio og ex kostnadsfritt. Dette gleder vi oss veldig til!

Alt i alt har disse 6 ukene vært en fantastisk opplevelse! Vi har lært ekstremt masse på kort tid, men samtidig fått slappet av og gjort mye gøy sammen. Vi anbefaler på det sterkeste ALLE å dra hit, og vi kan ikke skjønne at det bare var 4 som søkte for å komme hit. Dette er en unik mulighet til å se og lære ting man aldri får se hjemme i Norge. Gevinsten ved å dra hit er større enn det du går glipp av hjemme, så begynn å spar penger og skriv en søknad ASAP!!

 

 

 

 

 

Emneord: Utveksling, Cape Town, tannlege, tannlegestudiet Av Jovana Rosic, Thomas Hilberg, Johanne Brox Skranes og Sanja Sapina
Publisert 12. apr. 2016 18:58 - Sist endret 6. feb. 2020 11:37

Takk for supert innlegg med flotte bilder og ikke minst et drypp av en stor opplevelse (videoen). Det høres ut som om dere har et veldig fint og lærerikt opphold . Jeg ønsker dere et fortsatt godt utvekslingsopphold i Sør Afrika. Og leser gjerne flere blogginnlegg senere!

Kjersti Elisabeth Carlsen - 13. apr. 2016 07:15

Flott blogginnlegg. Godt å vite at dere har det bra i Cape Town. Dette blogginnlegget bør være god motivasjon for studentene som kommer etter dere. Lykke til videre.

Pål Barkvoll - 13. apr. 2016 09:02

Veldig glad for å høre fra dere; begynte å bli litt bekymret. Ser jo at dere har det fint - dette må vel være en fantastisk opplevelse, og dere får verdifull klinisk erfaring som jeg håper dere vil dele med de andre studentene på OD når dere kommer hjem. Lykke til videre

Anne Merete Aass - 13. apr. 2016 11:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere