Autotransplantasjon av tenner

Autotransplantasjon er en behandling der man flytter en tann kirurgisk fra et sted i munnhulen til et annet sted i munnhulen der det er mer behov for tannen.

Om prosjektet

Overlevelses- og suksesshyppighet for autotransplanterte ufullstendig utviklede premolarer

Autotransplantasjoner av ikke-frembrutte umodne tenner etter Oslo-protokollen er en behandlingsmodalitet hos barn/unge med manglende tenner som følge av agenesier, traumer og eller sykdom i tenner og/eller støttevev omkring tenner. Autotransplantasjoner etter Oslo-protokollen er en prosedyre som ble utviklet ved Det odontologiske fakultet allerede på slutten av 50-tallet og har vært gjort rutinemessig siden. Studier har rapportert varierende grad av overlevelse og vellykkethet(1-4). Flere faktorer må tas hensyn til under planleggingen av slike inngrep: rotlengde, pasientens modenhet, tilgang til donortann, plassforhold på mottakersted, kirurgens erfaring og om annen behandling av tannen er bedre egnet.

Mål

Prosjektets formål er å øke kunnskapen om langtidsoverlevelse av autotransplanterte tenner, samt å påvise mulige risikofaktorer og komplikasjoner i forbindelse med denne prosedyren. Prosjektet vil også undersøke bruken av templates det vil si 3-D fremstilte og printede replikaer av tenner som skal transplanteres. 3D-planleggign og printing av en template vil kunne gjøre undervisningen av autotransplantasjon av tenner og den kirurgiske prosedyren enklere, mer forutsigbar og strømlinjeformet.

Prosjektet kan bidra til å endre retningslinjer og prosedyre ved autotransplantasjon ved avdelingen til det beste for pasientene.

Publisert 12. okt. 2023 11:16 - Sist endret 12. okt. 2023 11:19

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere