Mission accomplished!

Så var det et nytt semester, og ny timeplan. 

Men først noen bilder av skolen.. 

 

Fiiine skolen <3

Jeg bor bare 15 min unna Trinity. Det er bare å krysse elven og nyte utsikten, hver eneste dag! 

Det nye semesteret kalles for "Trinity term" og varer fra 16. april til 20. juni. For meg vil det vare til ca. slutten av mai/ begynnelsen av juni. Det betyr at jeg, om noen få uker, må fint takke for meg, pakke kofferten ( denne gangen uten hjelp, og med en haug av nye ting), og si farvel til alle mine nye venner i Dublin. Siste delen kommer til å bli veldig vanskelig for meg, og det er noe jeg virkelig gruer meg til! Når det er sagt, så skal jeg følge råd fra Siv, jeg skal tenke på alt det fine jeg har opplevd her i Dublin, så kan jeg heller komme og besøke dem senere. Det gjør at jeg gruer meg litt mindre.

Ny timeplan for Trinity term innebærer enda mer klinikk enn før. Mandagene er dessverre ikke like behagelige, tvert imot starter jeg uken med ARC (advanced restorative clinic), dvs. klinikk med egne pasienter. Det er ARC på torsdag morgen og fredag ettermiddag også. Så her får jeg virkelig kjørt meg. Husker dere 7. semester med klinikk i starten og slutten av uken? ...jeg sier ikke mer! Fredagene avsluttes med en, som Ole Rasmus så fint kalte det, "post-tøff-fredagfredagsmiddag" hvor vi drar ut og spiser middag og avslutter med en ordentlig god dessert på "Lemon".. Er dere glad i crepe og er i Dublin, må dere ta en tur innom. De lager veldig god kaffe også.. 

Men tilbake til timeplanen.. Tirsdager er preget av interessante og mindre interessante økter. Da veksler vi mellom LA-klinikken (ekstraksjonsklinikken) og Oral surgery annen hver uke og PBL. LA-klinikken (eller local anaesthetic) er hvor vi exer tenner (jippiii for meg, tenker dere? vel... sånn halvveis i alle fall). Her kommer det folk som trenger ekstraksjoner av tenner. Det kan være kirurgisk eller enkle ekstraksjoner. Første gang vi var der fikk jeg dessverre ikke mulighet til å exe noen tenner, min pasient hadde en retinert rotrest som måtte fjernes kirurgisk. LA og to suturer var det jeg fikk gjort, og da var jeg glad i en uke! ..hihi

- Suturering på egenhånd: check!

Selvfølgelig var jeg litt deppa, og angret på at jeg kastet meg på første pasienten, og ikke ventet litt lenger. I naborommet var det nemlig ukomplisert ekstraksjon av visdomstenner. Det skulle ikke gå mer enn to dager før jeg endelig fikk exet 2 tenner på akuttklinikken. Mine første ekstraksjoner noen sinne! =D Og pasienten overlevde :)

- Ekstraksjon: check! 

Det er veldig lærerikt å være på akuttklinikken, her får jeg alltid mulighet til å observere ulike ting. Alt fra abcsess, til ulykker (hvor tenner er knust), og giganstisk sialolithiasis. Jeg har i tillegg sagt ifra til instruktørene om hva jeg ønsker å gjøre, og dersom det kommer en pasient som jeg er interessert i, kommer de og henter meg selvom jeg sitter inne med en annen pasient. Hvor genialt er ikke det!! 

På pediatri jobbes det to og to sammen. Vår første pasient var verdens søteste gutt på 2,5 år! Vi fikk nok ikke gjort mye på ham, men det var en opplevelse å ha en umulig 2-åring i stolen. Eller, egentlig så fikk vi ham ikke inn i stolen en gang. Ingen tvil om at man må ha erfaring med barn for å få det til å fungere!! Men det skal sies at paedo er ikke så ille hvis pasienten er litt eldre enn to, og klarer å sitte rolig i stolen uten hjelp fra både mor og instruktør. Vår neste pasient på 9 år, med diagnosen ADHD, som hadde nektet medisinering, var langt mer behagelig å jobbe med! Han var overraskende veloppdragen og rolig. Det er altså fortsatt håp for Caroline og meg innenfor pediatri. 

Torsdagene avslutter vi dagen med Oral Medicine (også nytt etter påsken), hvor vi tar imot pasienter. Det ligner egentlig veldig på Oral surgery. Her kan det være opptil 4-5 pasienter på hver. Det er ofte journalopptak, kontroll og utdeling av bittskinner. Så går vi gjennom hver pasient sammen med professor Flint, hvor vi presenterer pasienten, kommer med dif.diagnoser. Så vil han gjerne ha en liste over ulike prøver som bør tas, og forklaring på hvorfor. Behandling er dog bestemt av ham. Hittil har vi fått sett på en del orale lidelser, blant annet lichen planus, RAS og TDM. Også en del ting som vi har vært usikre på. Etter hver økt, går han gjennom den mest kompliserte og interessante pasienten. Her lærer man mye om hvordan man skal tenke når man behandler en pasient.

Tips: Prof. Flint har skrevet en patologibok som er utrolig bra! Siste delen av boken har en liste over dif.diagnoser til det meste man kan komme borti i odontologien, og en del om legemidler, indikasjoner, dosen og bivirkninger. Alt er listet opp pent og oversiktlig. Finner dere boken hans, anbefaler jeg at dere tar en titt på det. Dere kommer ikke til å angre.       

Før jeg avslutter kan jeg nevne at idag la jeg min første amalgamfylling, nærmere en OD på 45, som jeg rotfylte i forrige uke. Rotfyllingen så forøvrig bra ut. Jeg lurer på om jeg får uttelling for endo som er gjort her? Det er synd hvis jeg ikke gjør det, for det er omtrent det eneste jeg har fått gjort i Dublin. Er det noen som vet noe om det? 

- Amalgamfylling: check!

Om jeg var nervøs da jeg la amalgamfyllingen? Ja, veldig! Foretrekker jeg å legge amalgamfyllinger fremfor kompositt? - Definitivt ikke! Fint å ha gjort det en gang, og vite hvordan det skal gjøres da.

Jeg fikk masse assistanse underveis, bl.a. til å blande amalgam. Det er mye her som gjøres av sekretærene, og er de opptatt, er det alltid en eller to av studentene som kan hjelpe til. Enda de selv har pasient i stolen. Alt fra å blande alginat, alle typer sementer, IRM, å hente utstyr underveis og hjelpe med registrering ved journalopptak gjøres av sekretærene. Er det økter hvor pasientene ikke møter opp, går vi rundt i båsene og hjelper hverandre. Med andre ord har jeg blitt ordentlig skjemt bort her nede. I løpet av tiden min i Dublin har jeg både hjulpet andre masse, diskutert vanskelige case med mine medstudenter, og fått utrolig mye god hjelp underveis, og alt det har vært utrolig lærerikt, til tider kjedelig, men veldig lærerikt!

Som dere har skjønt er det MYE som skjer på skolen hver eneste dag. 8:30 -17- dager er blitt en vane. Er jeg veldig, veldig heldig får jeg to økter studietid i uken. Så ja, tiden flyr av gårde. Eksamen nærmer seg, og jeg kjenner at jeg begynner å bli mer og mer nervøs for hver dag som går. Synd at den ene gangen vi får noen dager fri før eksamen, må jeg være på skolen 8-17 hver dag! Det er ikke mye energi igjen til lesing på kveldene, men jeg prøver så godt jeg kan, og krysserfingrene for at det går bra med alle sammen dette semesteret også. 

 Nå er det siste innspurt før eksamen, så litt klinikk, så hjem! Gleder meg til å se dere, mine nydelige venner! 

 

 

Elham

Emneord: Dublin Av Elham Koroud
Publisert 30. apr. 2012 17:57 - Sist endret 6. feb. 2020 11:37

Jippi!

Så FLINK du har vært Elham :D høres virkelig bra ut! Også er jo eg nevnt, det var koselig <3 gleder meg til å få deg hjem igjen :D Stooor klem!

Skrevet av: Anonym

anonym@webid.uio.no - 30. apr. 2012 20:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere