Vår opplevelse i Dublin

Bildet kan inneholde: smil, erme, gatemote, midje, lår.

Av Hanna Kristine Skaare og Mai Linh Pham

Nå er vi endelig ferdig med en hektisk eksamensperiode. Derfor tenkte vi at det var på tide å fortelle om vår opplevelse i Dublin! Vi har hatt tre uforglemmelige måneder med sightseeing, spennende pasientkasus og mange nye erfaringer!  

 

 

 

 

Bildet kan inneholde: bygning, himmel, murverk, murstein, sky.
Første dag uten for Dublin Dental University Hospital. 

Ankomst i Dublin

Vi startet vårt opphold i slutten av februar. Vår ankomstdag ble brukt til å pakke ut og orientere oss i byen. Mandagen etter ankomst hadde vi vår første dag på Dublin Dental University Hospital, Trinity College. Vi ble tatt godt i mot av studieseksjonen og vår Erasmus-koordinator, Dr. Mary Clarke. De første dagene ble brukt til mye administrativt arbeid, informasjon og introduksjon til klinikken. Vi fikk blant annet en innføring i deres hygienerutiner med en avsluttende test. Første dagen møtte vi også de to andre utvekslingsstudentene fra Stockholm. 

 

Hverdagen på Dublin Dental University Hospital

Bildet kan inneholde: briller, himmel, sky, azure, sjøfartsarkitektur.Oppholdet vårt begynte midt i et semester, som kalles Hilary term. Alle fire utvekslingsstudentene ble plassert i hver sin gruppe, med 7 andre studenter. Vi hadde derfor forskjellige timeplaner. I Hilary term hadde vi Advanced Restorative/Integrated Patient Care (som tilsvarer voksenklinikk), Oral Surgery, Orthodontics, Oral Radiology, Pediatric Skills lab på ferdighetssenteret, PBL og noen økter til studietid. Det var mange nye inntrykk, og det tok litt tid til å vende oss til de nye rutinene og de lange dagene på skolen.

 

 

Rutiner

Morgenøkten begynte kl 8.45, og vi måtte være klare på klinikken senest 8.40. Én klinikkøkt varte i tre timer, akkurat som i Oslo. Lunsjpausen varte fra 12.15-13.40, og de aller fleste studentene dro ut for å spise. Skolen hadde ingen kantine, men heller et "common room" med servering av kaffe og te. Ettermiddagsøkten varte til kl 17. Stengerutinene for unitene var noe grundigere enn det vi er vandt med. Alle studentene måtte ta ut søpla etter hver økt, "flushe" slanger på uniten, bytte filter og rense rørene med Orotol. 

Valget av utstyr og materiale var begrenset i forhold til hjemme i Oslo. Det var blant annet lite utvalg av borr, og mangel på kompositt-typer og farger. I tillegg brukte de "kits" med spesifikke instrumenter som vi valgte avhengig av hva slags behandling vi gjorde. Det var ikke separate instrumenter som vi kunne plukke selv, slik som hjemme. Vi vendte oss raskt til nye teknikker og metoder. 

Til tross for en ny klinikk-hverdag, var det heldigvis noe kjent. Klinikken bruker Salud som journalsystem, og vi trengte derfor ikke å bruke tid på å lære oss et nytt system. De anvendte også Planmeca Romexis som røntgen-programvare. Rutiner for å ta røntgenbilder var derimot annerledes enn hjemme. For hvert røntgenbilde vi tok, måtte vi ha indikasjon og autorisasjon fra instruktør. I tillegg måtte instruktøren alltid være med inn i båsen når vi tok røntgenbilder. 

Bildet kan inneholde: hvit, produkt, data-tastatur, perifer, duppeditt.Bildet kan inneholde: medisinsk utstyr, helsevesen, helsepersonell, sikkerhetshanske, medisinsk.Bildet kan inneholde: hvit, hette, grønn, kjøretøy, bildesign.

Oppdekk til akuttbehandling. Fornøyde jenter i klinikken. Opplæring i bruk av tenger og hebler. 
 
 

Pasientbehandling 

Vi ble tildelt 3-5 nye pasienter hver, med ulike behandlingsbehov. Pasientene ble overført fra en venteliste, og de første ukene våre bestod derfor av mye journalopptak og behandlingsplanlegging. Det var varierende hva vi som utvekslingsstudenter rakk å gjøre av behandling på voksenklinikken. Vi fikk gjøre en del konserverende behandling, periodontal terapi og protetisk arbeid. I tillegg fikk vi også gjort noe akuttbehandling i form av trepanering og ekstraksjoner. Dersom pasienten ikke møtte eller avbestilte en time, kunne man skrive seg på en liste på akuttmottaket og utføre akuttbehandling den økten. Det var ofte pasienter med akutt smerte. Dette synes vi var en fin måte å utnytte klinikktiden på.

Moderne og fine uniter.
Moderne og fine uniter. 

Kofferdam måtte anvendes for hver fylling som ble lagt, og vi ble dermed rutinerte på dette. Den måtte også settes på før vi fikk begynne å borre. I tillegg måtte den brukes ved sementering av protetisk arbeid. 

Instruktørene våre var engasjerte, hjelpsomme og pedagogiske. Hver gruppe hadde én fast instruktør til hver økt. De lot oss jobbe selvstendig, men hjalp oss om det var behov. Etter hver økt fikk vi skriftlige tilbakemeldinger på Salud, og de anvendte et graderingssystem for å vurdere studentene. 

 

 

Korona preger hverdagen

Bildet kan inneholde: briller, synsomsorg, vindu, bygning, arbeidstøy.
Fullt kledd i verneutstyr på Acute & Emergency

Da vi forlot et nylig gjenåpnet Norge i februar, ble vi møtt av strenge restriksjoner igjen på skolen i Dublin. Vi måtte blant annet bruke FFP2-masker ved all pasientkontakt, beskyttelsesfrakker og briller. I tillegg var det påbudt med munnbind i hele bygningen. Fellesarealet hadde plexiglass som skilte alle bord, og det var begrenset med sitteplasser. Dersom vi ble syke, måtte vi isolere oss i 7 dager og levere negativ PCR-test før vi fikk komme tilbake på skolen. Utenfor skolen var derimot livet i Dublin tilnærmet normalt med tanke på korona-situasjonen. 

 

 

Term breakBildet kan inneholde: hanske, sikkerhetshanske, service, vitenskap, personlig verneutstyr.

Etter tre uker med klinikk hadde alle studentene to uker ferie. Det gjaldt ikke oss, og vi hadde dermed et eget opplegg på skolen. I løpet av disse to ukene hadde vi økter med Oral Surgery, Day Theatre (tilsvarende operasjonssal) og Acute and Emergency (akuttmottak). Vi fikk se mange spennende pasientkasus, som vi kanskje ikke får mulighet til å se igjen. Vi fikk blant annet se traumekasus som fraktur av mandibula, pasienter med munnhulekreft, osteoradionekrose og ulike typer cyster. Vi fikk være med å assistere oralkirurgene på ulike kasus, og vi fikk også være med på intravenøs sedasjon av pasienter. På akuttavdelingen hadde vi egne pasienter hvor vi behandlet mye akutt smerte. I løpet av disse to ukene fikk vi god trening i ekstraksjoner, suturering og trepanering. Vi opplevde denne perioden som ekstremt lærerik da vi fikk god mengdetrening i undersøkelser og behandling av pasienter.

 

Trinity term 

Etter "ferien" begynte et nytt semester, Trinity term. Dette semesteret bestod av Advanced Restorative/Integrated Patient Care, Oral Surgery, Oral Medicine, Acute and Emergency, Local Anesthesia, Orthodontics og Pediatric Clinic. Det var mye likt som forrige semester, men vi hadde i tillegg en egen klinikkøkt for oral medisin, og en egen økt hvor vi bare ekstraherte tenner. På klinikken for oral medisin var fokuset på slimhinnepatologi. Her så vi blant annet pasienter med leukoplaki, Lichen Planus og Angulær Cheilit. I tillegg undersøkte vi pasienter med Burning mouth syndrome og Sjögrens syndrom. 

St.James Hospital

Bildet kan inneholde: armatur, gulvbelegg, skygge, tak, bygning.I løpet av dette semesteret, var en av oss så heldig som fikk hospitere på et av de største sykehusene i Irland. Her fikk man følge og assistere Maxillofacial kirurger en hel dag. Man fikk se store prosedyrer som for eksempel reseksjon av tumor, rekonstruktiv maxillofacial kirurgi og ulike traumebehandlinger. Dette var utrolig spennende og en god erfaring å ta med videre! 

 

 

 

Bildet kan inneholde: sky, himmel, anlegg, bygning, vindu.
Inngangen til Trinity College

Trinity College 

Dublin Dental University Hospital er en av mange skoler plassert midt i sentrum av byen, som en del av Trinity College Campus. Campus består av flere historiske bygninger og vi la merke til at det også var et populært turistmål. På campus ligger også det berømte biblioteket "The Long Room". Her fikk vi gratis inngang som Trinity studenter. Det var lagt opp til mange studentaktiviteter på campus, blant annet ulik type sport og arrangementer arrangert av foreninger. Campus hadde i tillegg en studentbar som var spesielt populær når det var fint vær. 

 

Bildet kan inneholde: armatur, tre, symmetri, farger og nyanser, stråle.       

 

Studentlivet i Dublin

Bildet kan inneholde: smil, arbeidstøy, erme, gul, fritid.

I løpet av vårt opphold i Dublin, bodde vi i en AirBnB-leilighet, da det var ganske vanskelig å få tak i studentbolig. Prisene i Dublin var i tillegg høye sammenlignet med Oslo, og vi slet dermed med å finne noe rimelig og sentralt i byen. Byen Dublin "skilles" mellom nord og sør. Vi bodde på nordsiden, et lite stykke unna universitetet. Vi gikk mye til fots, da kollektiv mulighetene innad i Dublin ikke var de beste. Skoleveien vår var på ca 30 minutter gange. Selv om prisene var noe høyere, anbefaler vi likevel kommende utvekslingsstudenter å bo sentralt i byen med tanke på det sosiale. 

I løpet av den første uken i Dublin ble vi godt kjent med de to svenske utvekslingsstudentene. Vi tilbrakte mye tid sammen med disse. I tillegg ble vi også godt tatt imot av våre klassekamerater allerede fra start. Dublin er kjent for sin barkultur, og det var mye liv og god stemning i helgene. Studentmiljøet blant tannlegestudentene på skolen var bra. Det var for eksempel vanlig å møtes på faste barer på fredager etter klinikken. 

Bildet kan inneholde: fotografi, lys, belysning, elektrisitet, bygning.     Bildet kan inneholde: bygning, vindu, gatelykt, himmel, julepynt.

 

St. Patricks Day

Bildet kan inneholde: klær, smil, skulder, væpne, ansiktsuttrykk.Vi var så heldige som fikk oppleve St.Patricks Day i Irland. Feiringen bestod av parade i Dublins største gater med musikk, sekkepiper og korps. Det var første feiringen deres på to år, og gatene var fylt med festglade irer og amerikanere. Vi fikk høre at det var 750.00 mennesker som var samlet i Dublin for å ferie St. Patricks day den helgen! Festen fortsatte utover kvelden på ulike barer med våre klassekamerater. Vi koste oss masse!

 

 

Bildet kan inneholde: himmel, dagtid, grønn, flagg, verden.        Bildet kan inneholde: hjul, sky, dekk, himmel, bygning.

Byen var pyntet i grønt på selve St. Patricks day!

 

Trident i Cork

Et av våre høydepunkter av oppholdet var et arrangement for tannlegestudenter i hele Irland. Dette arrangementet het Trident og ble arrangert i byen Cork i år. Her samlet studenter fra Cork, Belfast og Dublin seg. Vi startet helgen med en felles busstur fra Dublin til Cork. Fredagen bestod av en felles fest hvor vi ble kjent med de andre tannlegestudentene fra de ulike byene. På lørdag formiddag fikk vi se Universitetet i Cork, og vi deltok på en messe for tannlegestudenter med goodiebags og ulike foredrag. Lørdag kveld var det et maskeradeball med sosialt opplegg, tre-retters måltid og prisutdelinger. Utrolig gøy at vi fikk med oss dette arrangementet!

Bildet kan inneholde: bygning, interiørdesign, gulv, font, tre.

Sightseeing 

Irland er et vakkert land som byr på mye fin natur. Vi prøvde å utnytte vårt opphold til det maksimale, og reiste en del rundt i Irland. Vi fikk blant annet sett det berømte "Cliffs of Moher", Glendalough/Wicklow Mountains og byene Galway og Kilkenny. Irland er ikke et veldig stort land, og man kan derfor reise fra én del av landet til en annen på bare noen timer. 

Bildet kan inneholde: vann, himmel, anlegg, fjell, høyland.Bildet kan inneholde: himmel, vann, sky, azure, fjell. Bildet kan inneholde: himmel, anlegg, virveldyr, tre, naturlig landskap. Bildet kan inneholde: himmel, bygning, gatelykt, etterglød, skumring.Bildet kan inneholde: blomst, anlegg, himmel, dagtid, grønn. Bildet kan inneholde: vann, himmel, azure, naturlig landskap, sky.

 

 

 

Oppholdet vårt i Dublin har vært en minnerik opplevelse med både oppturer og nedturer. Vi har lært mye nytt på kort tid, og fått sett kasus som vi kanskje ikke får se igjen i Norge. Erfaringene her i fra kommer vi til å ta med oss videre, og huske for alltid. Takk for oss, Dublin! 

Bildet kan inneholde: himmel, sky, vann, virveldyr, mennesker i naturen.

Emneord: Dublin, Utveksling, Odontologi, UiO Av Mai Linh Pham, Hanna Kristine Skaare
Publisert 16. juni 2022 15:19 - Sist endret 9. aug. 2022 17:32
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere