Påskeferie og kirurgi

 Her har de andre studentene nettopp hatt eksamen som avslutning på Hilary Term. På mandag starter Trinity Term som er siste semester før sommeren. Imellom har det vært 2 uker påskeferie. Skolen har vært veldig stille siden mange har reist hjem eller på skiferie i alpene. Vi fire som er på utveksling fikk imidlertid tilbud om å følge Day Theatre Clinic (kirurgi og sedasjon) og A&E (accidents&emergency) på skolen en uke, og følge Prof. Stassen på St. James's Hospital en uke. Jeg hadde hørt at det skulle være veldig bra. Jeg må si at det virkelig har levd opp til forventningene! For tannlegestudenter som reiser til Dublin senere: sørg for all del å være med på dette opplegget!

Første uke for min del var på St. James's. Uka startet med å ta en taxi sammen med Prof. Stassen fra skolen til sykehuset, møte flere i teamet hans og hoppe rett inn i operasjonssalen. Prof. Stassen er maxillofacial-kirurg og en særdeles morsom karakter. Kjempeflink til å dra oss med og engasjere oss i hva som foregikk under de ulike operasjonene. I tillegg har han klinikk der det hovedsakelig går i pasienter med alvorlig TMD eller cancer. I teamet hans er bl.a. Oscar, en tidligere utvekslingsstudent fra Sverige, som etter oppholdet her ble overbevist om å komme tilbake, studere medisin og bli maxfac-kirurg. Jeg kan godt forstå hvorfor, for det var utrolig spennende å være på sykehuset og de er generelt veldig dyktige på oralmedisin/kirurgi her.

I løpet av uka fikk jeg sett traumeklinikk der pasientene kom inn med frakturer i alt fra orbita, zygomaticus, nesebein og mandibula samt bløtvevstraumer. Jeg fikk sett en ortognatisk operasjon, bilateral fraktur av mandibula med innsetting av plater, partiell mandibulectomi (fjerning av fremre del mandibula pga tumor) og andre prosedyrer. Sistnevnte var kanskje den mest interessante da det ikke er hver dag man først assisterer en kirurg som står med motorsag og så en kirurg som rekonstruerer ved å dra en hudlapp fra utsiden av kinnet og sy den fast over mandibula. Utrolig fasinerende hva de får til! I tillegg fikk jeg vært med klinikken og undersøke pasienter med ulike cancerformer, gjøre skopi og ta biopsier.

Noe annet jeg likte godt var at vi fikk sett pasientene når vi gikk runder på sengepost. Det medførte at pasienter som jeg hadde sett på traume- eller cancerklinikken fikk jeg se oppfølgingen av både pre- og post-op. Det var gøy å se hva som faktisk skjedde videre med pasientene og hvordan det gikk med dem etter operasjonene.

Denne uka har jeg vært på skolen og hatt kirurgi på formiddag og akuttklinikk på ettermiddag. Jeg ble advart av Henriette om at jeg kom til å bli kastet rett inn i det, men ble likevel tatt litt på senga under første pasient. Jeg står klar til å assistere når kirugen spør om jeg er høyre eller venstrehendt. Det spiller vel ingen rolle tenker jeg, det er jo viktigere at hun står på den siden som er mest komfortabel... Så går det opp for meg at det tydeligvis er jeg som skal trekke den tanna! Aha, det var det hun mente ja.

Har fått sett cyster, trukket et par tenner, satt veneflon før sedasjon, lagt opp flap og suturert. Veldig flinke kirurger og post-graduates som har vist meg mye denne uka!

Nå er det på tide med helg før neste semester starter på mandag. Da blir det gjensyn med de andre i klassen og kaffedrikking i common room :)

Emneord: Dublin Av Marianne Bergem
Publisert 12. apr. 2013 12:27 - Sist endret 26. juni 2015 11:07

Flott praksis

Stolt av dæ! Synes du e så utroli'' flink, og kjempeheldi'' med ordentlig god veiledning.

Skrevet av: Anonym

anonym@webid.uio.no - 12. apr. 2013 20:56
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere