Oppdatering fra Cape Town

Hei bloggen!

Her kommer en oppdatering fra de Afrikafarende tannlegestudentene. Vi begynner å få en god forståelse av hva ”plommen i egget” egentlig betyr.

Studenter på Gugulethu klinikken sammen med dr Ferreira

Dr. Ferreira. En gave til de vanskeligstilte i samfunnet, og en mann med uslåelig karisma. Fra v. Inger Thea Myklebust Ernø, Bhavedeep Singh, Dr Ferreira, Christoffer Andresen og Kaia I. Gjermo.

Etter 20 kjappe timer på reisefot, ble vi omfavnet av Afrikansk sommerbris. På flyplassen fikk vi ordnet med simkort og hentet ut en helt ny, gullende ren Corolla.

Flott leilighet sentralt i Cape Town

Deretter bar det til leiligheten vi hadde booket gjennom AirBnb. Og for en leilighet! Den ligger på Green Point som er et område i sentrum, i nærheten av havet. Etter et par euforiske dager viste det seg at leiligheten kanskje var for god til å være sann, da vannlekkasje gjorde om stua til et svømmebasseng. Det ble heldigvis raskt ordnet opp og vi fikk god hjelp fra de vi leier hos, og den private vaskedamen.

Får mye trening i å lage tannproteser

De første dagene gikk med til å registrere oss i skolesystemet og spikre en timeplan. Innspill fra oss ble tatt vel imot og de tilrettelegger best mulig etter hva vi ønsker å gjøre. Hele første uken med skole gikk med til kurs i partielle proteser. Kurset var en kombinasjon av forelesning, gruppearbeid og selvstendig arbeid hvor vi lærte å tegne partielle proteser, både i metall og i akryl. Etter dette fikk vi gyve løs på klinikken og våre første tannløse pasienter, som har stått på venteliste i 5 år. Vi fikk begynne med det Sør Afrikas tannleger kan best, helproteser.

Et nyere fenomen med strømbrudd

I løpet av andre uke begynte vi å merke på kroppen at vi var i Afrika. Noe som har begynt å bli et vanlig fenomen her, er såkalt ”Load shedding”. Strømmen kuttes i deler av landet på ulike tidspunkt av døgnet. Sannsynligvis pga strømleverandøren ikke kan mette etterspørselen. Noe korrupsjon er heller ikke utelukket. I området vi bor i Cape Town ble strømmen skrudd av 3 ganger i døgnet med en varighet på ca. 2,5 time. Og slik ble hele landet sakte torturert, mens aggregataksjene blåste gjennom taket. Dette pågikk i litt over en uke og til slutt ble vi nesten litt vant til å trekke tenner i mørket.  

Fantastisk tur langs "Garden Route" med vakker natur og vingårder

Vi prøve å stikke av fra strømbruddet og dro på ”Garden Route”. Det er en tur langs kysten med masse gøy å gjøre på veien. Her innså vi også at det ikke bare er Norge som har vakker natur å by på. Her er det fjell som ligner på alt fra Lofotenveggen til Jotunheimen kledd med vinranker og olivenlunder inn i evigheten. Den gode tilgangen på GOD vin må vi jo naturligvis benytte oss av og vi har vært på flere vingårder for å utdanne oss i vinens verden. Her får vi med andre ord utviklet mange av sansene våre ytterligere.

Tannlegene gjør en viktig jobb

Kirurgen på Tygerberg byr på lett bekledning.
Kirurgen på Tygerberg byr på lett bekledning.

Men det er ikke bare vin vi får lukte på. På klinikken er det ikke sjeldent ”septic cases” og vi får virkelig se hvor galt det kan gå når en infeksjon får stå litt for lenge. Tannleger gjør en utrolig viktig jobb når det kommer til infeksjonsforebygging og -kontroll. Vi prøver å bidra det vi kan her nede, noe som oftest betyr ekstraksjoner før infeksjonene får utvikle seg til potensielt livstruende senkningsabscesser. Endo og krone, er like langt unna virkeligheten til mange her, som en Lamborghini er for oss.

Ulike type pasienter, alt fra A til Å

Vi behandler et riktig så bredt spekter av pasienter her nede. Alt fra klargjøring før hjertetransplantasjon, til tannbehandling som del av palliativ kreftbehandling på sykehuset. Pasienter med kjevefrakturer som følge av slåsskamper eller skuddskader er også blitt hverdagskost. Drilling i skillet mellom grad 1 og 2 karies på DIL-rtg.bilder (Digital Interaktiv Læring) begynner å virke litt meningsløst.

Gleder seg mye til resten av oppholdet

Tsunamier med nye inntrykk melder seg hver eneste dag, og det er nesten 2 måneder igjen. Læringsutbyttet er massivt, selv om vi går glipp av noe undervisning hjemme. Med motivasjonsmåleren på topp går vi resten av oppholdet i møte. Godt å se at dere endelig får litt sol hjemme også, vi får nesten dårlig samvittighet.

Studenter i solnedgang på toppen av "Lions Head".
Studenter i solnedgang fra toppen av Lions Head.

 

Av Christoffer Andresen, Kaia Gjermo, Bhavdeep Singh, Inger Thea Myklebust Ernø
Publisert 11. apr. 2019 13:32 - Sist endret 6. feb. 2020 11:37

Mange takk for veldig flott blog-innlegg. Nyt de spennende opplevelsene dere får.

Hilsen Alix Young Vik 

Alix Young Vik - 12. apr. 2019 14:09
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere