Hello!

Utrolig hyggelige medstudenter!

 

Å være utvekslingsstudent i Cape town, har hittil vært utrolig lærerikt - på mange måter. Vi ankom torsdag 26. februar, og bodde på Ritz hotel den føsrte uka, som ligger på et fint og trygt sted kalt “Sea point”. Planen var å finne leilighet etter at vi kom til SørAfrika, men det har ikke vært lett. Mars viste seg å være høysesong, som gjorde jakten på leilighet litt tøff. Endelig etter noen dager fant vi leilighet i Milnerton. Området ligger et stykke unna Tygerberg sykehuset, hvor en del av studentklinikken ligger. Vi leide 2 biler og det syns jeg har fungert veldig bra.

Når jeg tenker tilbake på jakten etter leilighet, ville det ha vært en stor hjelp til fremtidige utvekslingsstudenter å ha en kontaktperson her nede, som kunne guidet til en viss grad. Vi kom til å bli kjent med mange ansatte på skolen og studenter som ga mange gode råd, og sa at de visste om bedre tilbud i etterkant.

 

 

Den første uka etter skolestart, var vi opptatt med registrering for å få UWC studentkortet og møte med prof. Parker, hvor vi forklarte hvilke fagområder vi gjerne vil jobbe med osv. Etter denne samtlen hadde vi tenkt at vi skulle få en egen utarbeidet timeplan som vi skulle følge. Vi fikk forsåvidt beskjed om at tirsdag og torsdag skulle være våre faste dager på klinikken i Guguleto, en av Townshipene i Capetown. Her trekker vi tenner hele dagen. Minst 10-15 tenner per dag, ofte en god del mer. Dr. Ferreira, en dyktig tannlege som jobber i klinikken alene (med 3 sekretærer til å ta seg av papirarbeiet) ser ut til å være fornøyd etterhvert som vi har blitt selvstendige, og pasientkøene går raskt.

 

 Dr. Ferreira- Guguletu,community dental clinic.

Guguleto har hittil vært mitt favorittsted. Vi får behandle mange pasienter som setter pris på å få fjernet de nedkarierte tennene deres, som er smertefulle og plagsomme. Av og til har vi de pasientene som vil trekke ut overkjeve fronttennene for å få det så kalte “passion gap” (http://www.capetownmagazine.com/whats-the-deal-with/passion-gaps/125_22_...).

En god del pasienter kommer også for å trekke ut resterende tenner slik at de kan få helprotese. Jeg kjenner at jeg har blitt mer og mer selvsikker på å ekstrahere tenner og rotrester, som følge av all den mengde trenning jeg har fått.

 

Guguletu,community dental clinic

Det har blitt klarere for oss ettehvert at vi egentlig ikke skulle få en utarbeidet timeplan. Vi er selv ansvarlige for hva vi gjør de dagene vi ikke skulle være på Guguleto. Derfor har vi kontaktet de ulike avdelingene og prøvd å få fyllt opp dagene så langt det lar seg gjøre.

 

 

 

 

Barn klinikken på Tygerberg 

 

Sterillsentralen på Tygerberg, (har signeres det av studenter at man har tatt imot de ulike instrumentene som skal brukes utover dagen...)

 

 

Manuell røntgenbilde fremkallingsmetoder brukes av studentene like mye som digitale.

(Tygerberg hospital, student klinikk. Snart skal vi ha en Endo. Pasient i stolen)

 

 

Dr. Simon er ansvarlig tannlege i Endo. Første møtet med henne var veldig hyggelig. Hun fortalte oss mye om Cape Town, og om “what to do and what not to do”. Vi fikk også beskjed om å møte opp på et kurs i Endodonti med 4. årsstudentene for å få lov til å utføre noe endodontisk behandlig i deres klinikk, dersom vi ønsket det. På kurset lærte vi om hvordan endodontibehandlingen foregår her. Kurset varte i to dager. Her bruker studentene håndfilling først, også går de over til rotarysystemet, som er standarden på fakultetet her. (Ganske likt som i Norge med andre ord, men protaper next som den maskinelle instrumenteringen kalles, har noen andre prinispper som ligger til grunn. Det kan dere google ;)

 

Tygerberg, studentklinikk (C-floor)

Det var en lignende beskjed vi fikk fra protetisk avdeling: Vi må ta kurset som begynner etter påskeferien før vi kan starte med noe protetisk arbeid på pasienter.I mellom tiden samarbeider vi med 5.års studentene på pasienter som skal ha full og partsiell protese.

 

På kirurgen fikk vi lov til å være med på ulike pasientbehandlinger. Hittil har jeg vært med på gingivaltransplantasjon hos pasient med implantatkomplikasjon, visdomstanntrekking under full narkose, gane kirurgi av pasienet etter skyteepisode, og underkjevekirurgi grunnet frakturert mandible på begge sider, etter vold. Studentene som jeg var i gruppe med fortalte at slike behandlinger er ganske vanlig på dette sykehuset, særlig etter helgene hvor mye av volden og kriminaliteten i samfunnet foregår.

 

 (Groote schuur Hospital- Verdensberømte sykehuset, for sin første vellykede hjertetransplantasjon. Avdeling for Maxillofacial kirurgi og oral medisin)

 

 

Periokirurgi er ikke så vanlig har nede og studentene blir heller ikke trent i å utføre periokirurgi. Men de trenes opp i kirurgisk fjerning av visdomstenner og de har krav på assistering og utføring av selve kirurgien.

 

Studentene på UWC har vært utrolig hyggelige og åpne mot oss. Den første uken var vi på forelesning med 5. årsstudentene, som akkurat hadde avsluttende eksamen for sitt 4. år. Dr. Hudson skulle gå gjennom eksamensoppgavene og inviterte oss til å være med og introdusere oss selv til klassen. Helgen etter skulle en gruppe 5.årsstudenter og noen studenter fra 3. året  gå på outreach til en landsby litt utenfor Cape Town.       

 

Dr. Barrie, som arrangerer dette projektet inviterte oss til å være med på turen, og det var en utrolig stor glede og anledning for oss for å bli bedre kjent med mange av studentene på fakultetet, få en BRATT læringskurve på det å ekstrahere tenner, og ikke minst bidra til det beste for sammfunnet sammen med disse fantastiske studentene.                                                                                                                 

 

 

(Annual sports day, UWC-Dentistry faculty)

Ved siden av skolehverdagen har vi fått gode muligheter til å oppleve den vakre byen Cape Town.

  Cape Town Carnival 2015

 

Hiking til the Lion´s head, kabeltur til toppen av Tabel Mountain, solnedgang på  Camps bay og Blouberg beach (som faktisk ligger ganske nærme der vi bor), båttur til Robben island osv.

  Blouberg beach

Det har vært utrolig gøy å være her og få oppleve både det gode (og de store forskjellene i form av fattigdom og urettferdighet) i Cape town.

Nå er vi halvveis i oppholdet, påske perioden er over og det er godt å dele noe av det jeg har erfart hittil med dere ☺

Selv om jeg har null erfaring med å blogge, håper jeg dere får et innblikk i hvordan jeg opplever det å være en utvekslingsstudent i Cape Town.  ☺

 

Av Sinhawe Kebede Hordofa
Publisert 15. apr. 2015 08:09 - Sist endret 6. feb. 2020 11:37

Hilsen Ida

Hilsen Ida

Skrevet av: Anonym

anonym@webid.uio.no - 22. apr. 2015 21:15

Så utrolig gøy å lese

Så utrolig gøy å lese Sinhawe!:)
Det høres ut som dere har fått gjort kjempemasse spennende både faglig og på fritiden.
Ble helt misunnelig på mengdetreningen dere har fått i å ekstrahere. Her i Spania er det også mange som har nedkarierte tenner som må ut, men systemet her er ikke like effektivt for å si det sånn.
I tillegg overrasket det meg å lese at de bruker maskinell endo, for det finnes ikke på klinikken her i Granada.
Masse lykke til videre og nyt siste del av oppholdet!

Skrevet av: Anonym

anonym@webid.uio.no - 22. apr. 2015 21:15

Kjempeinteressant lesning!

Dere har virkelig fått være med på litt av hvert der nede!

hilsen

Henriette Kleivane
seksjonsleder studieseksjonen

Skrevet av: Anonym

anonym@webid.uio.no - 24. apr. 2015 08:54

Awww hørtes ut som du har det

Awww hørtes ut som du har det toppers!! Happy you are enjoying your time to the fullest. Nyt resten av tiden din kjære.

Skrevet av: Anonym

anonym@webid.uio.no - 26. apr. 2015 00:47

Tusen takk for deling av deres opplevelser & erfaringer!!

Tusen takk, Sinhawe, for at du deler dette med oss! Bra at dere klarte å få innlegg - jeg vet dere har hatt internettproblemer. Flott innblikk i detaljer fra faglig- & hverdagsliv , med fine bilder, og dette høres ut som en fantastisk opplevelse! Jeg tror absolutt også flere studenter ved fakultetet får økt interresse for et evt utvekslingsopphold i Sør Afrika! :-) Vi tar med oss videre det du påpeker ift bolig & kontaktperson ved UWC.

Skrevet av: Anonym

anonym@webid.uio.no - 29. apr. 2015 08:37

Takk for at du deler dine opplevelser

Flotte bilder og int lesning fra et spennende land.

Skrevet av: Anonym

anonym@webid.uio.no - 29. apr. 2015 09:38

Hei

Takk Ida, håper dere har det bra fortsatt der nede! :)

Skrevet av: Sinhawe Kebede Hordofa

anonym@webid.uio.no - 15. mai 2015 18:21

Takk! :)

Takk! :)

Skrevet av: Sinhawe Kebede Hordofa

anonym@webid.uio.no - 15. mai 2015 18:22

 Tusen takk! jeg håper også

 Tusen takk! jeg håper også at flere får interressen til å dra ut og oppleve dette :) 

Skrevet av: Sinhawe Kebede Hordofa

anonym@webid.uio.no - 15. mai 2015 18:27

Takk! :)

Takk! :)

Skrevet av: Sinhawe Kebede Hordofa

anonym@webid.uio.no - 15. mai 2015 18:28
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere