Vanskelig å oppdage infeksjon i rotfylte tenner

Infeksjoner i rotfylte tenner blir ofte ikke oppdaget. En av grunnene til det er at mange tannleger ikke har gode nok oppfølgingsrutiner etter rotfyllinger viser en doktorgradsavhandling utført ved OD.

Bilde av stipendiat Kristin Jordal

Foto: Privat

Kristin Jordal er tannlege og har spesialistutdanning innen endodonti. Hun har undersøkt hyppigheten av infeksjon i rotfylte tenner i sin doktorgradsavhandling. Studien er gjennomført ved den offentlige tannhelsetjenesten i Møre og Romsdal.

Spesialistklinikker og universiteter anser prognosen for rotfyllinger for å være god. Resultater viser det, men tverrsnittstudier av befolkningen gir indikasjoner på at resultatene ikke er så gode likevel. Nesten halvparten av pasienters rotfylte tenner har en betennelse, men på grunn av manglende oppfølgingsrutiner blir disse ofte oversett. Det er en av grunnene til at betennelsen ikke oppdages. En annen grunn er at infeksjon i rotfylte tenner er vanskelig å oppdage.

Betennelse kan utvikle seg i årevis

– Hva kommer det av at infeksjon i rotfylte tenner ikke oppdages?

Betennelse kan utvikle seg i årevis uten at pasienten merker noen symptomer. På sikt kan det føre til tannverk, tanntap og til alvorlige systemiske lidelser.

– Hvilke alvorlige systemiske lidelser?

Eksempler på dette er bihulebetennelse, tannbyll som sprer seg til hjernen, Ludwigs angina, blodpropp i hjernen (kavernøs sinus trombose), beinbetennelse m. m.

Tannlegene ved den offentlige tannhelsetjenesten i Møre og Romsdal gjennomførte et omfattende etterutdanningskurs der målet var å forbedre kunnskapen om rotfyllinger og behandlingsresultater. I tillegg besvarte tannlegene et spørreskjema før og etter kurset for å avdekke endringer i kunnskap og rutiner. Pasienter som hadde fått rotfylling etter kurset fikk de rotfylte tennene identifisert og sammenlignet med rotfyllinger gjort av de samme tannlegene før kurset.

Studenter på grunnutdanningen må få innarbeidet gode rutiner fra starten

Til tross for at tannlegene tok etterutdanning konkluderer studien med at kurset ikke forbedret tannlegenes kunnskap eller resultatet av rotfyllingene de utførte.

En fjerdedel av pasientene hadde rotfylte tenner med tegn på infeksjon synlig på røntgenbildene ett år etter behandlingen. Blant pasienter som hadde betennelse i tennene før behandlingen startet så hadde halvparten fortsatt infeksjon ett år etterpå.

– Hva var grunnen til at etterutdanningen ikke fungerte? 

Det er ingen entydige svar på spørsmålet. For det første så er det ikke gjort mange studier på effekten av kurs innenfor endodonti, men det finnes en del innenfor medisin. Kurs viser seg ofte å ha liten effekt. De kan ha effekt på kunnskap hos behandler, men når det kommer til endring i behandlingsprosedyrer og spesielt i effekten av behandlingen så finner man gjerne manglende data eller manglende effekt. Tiltak som kan forbedre effekten er; et veldig omfattende kursopplegg som er skreddersydd til de aktuelle deltakerne med tanke på hvilke behov og utfordringer de har. Det bør være en to-veis kommunikasjon med f.eks. innlevering av kasus, en bør ha lokale opinionsledere som jobber lokalt på klinikkene som kan hjelpe til med å endre til nye rutiner, og det bør være praksisbesøk fra kursholder med mulighet til diskusjon rundt behandlinger.

– Bør grunnutdanningen for tannleger legges opp annerledes?

Studenter på grunnutdanningen må få innarbeidet gode rutiner fra starten. Det er vanskelig å endre rutiner senere. Jeg mener at endodonti må få en mye større plass på studiet. Antallet rotfylte tenner studentene må ha utført i løpet av praksisperioden under studiet bør økes, sier Jordal avslutningsvis.

Referanser

  • Jordal K, Valen A, Ørstavik D (2014) Periapical status of root-filled teeth in Norwegian children and adolescents. Acta Odontologica Scandinavica 72, 801-5.
  • Jordal K, Sen A, Skudutyte-Rysstad R, Ørstavik D, Sunde PT (2021) Effects of an individualised training course in endodontics on the knowledge and insights of dentists in Public Dental Service in Norway. Acta Odontologica Scandinavica 79, 426-35.
  • Jordal K, Skudutyte-Rysstad R, Sen A, Torgersen G, Ørstavik D, Sunde PT (2022) Effects of an individualized training course on technical quality and periapical status of teeth treated endodontically by dentists in the Public Dental Service in Norway: An observational intervention study International Endodontic Journal 55, 240-51.
Av Kari Øverby
Publisert 29. feb. 2024 12:54 - Sist endret 29. feb. 2024 12:55