Allerede én måned i Barcelona

Disse første fire ukene i Barcelona har vært utrolige lærerike og givende. Jeg har fått den fantastiske muligheten av å være i et annerledes miljø enn Oslo, noe som jeg forventet skulle være en utrolig opplevelse, og det har det vært på mange måter. 

Sightseeing rundt i Barcelona

Demonstrasjoner i gatene.
Demontstrasjoner i gatene Foto: ©OD, UiO/: Laura M Giraldo

Min ankomst i Barcelona skjedde den 24. februar, og siden har det vært en ganske fin og rolig periode for meg her. Selve lørdagen etter ankomsten så gikk jeg fra mitt bosted helt ned til "lˋArc de Triomf" og gikk forbi steder som "La Sagrada Familia" og "Passeig de Gracia", blant annet. Det var sol og det blåste noe, men det var deilig å få litt sol i ansiktet etter det snøværet som hadde vært i Norge en stund. 

Dagen etter så tok jeg en gratis tour til "Gothico" som begynner fra sentralpunktet "Plaza Catalunya". Folk møte under en lilla paraly, så ble gruppene fordelt i to, de spansktalende og engelkstalende. Jeg gikk med de engelsktalende siden turen skulle begynne snarest, mens de spansktalende måtte vente litt mer. 

Turen varte i 2,5 timer, og man gikk nesten tilbake i tid når guiden fortalte all den morsomme historien som lå bak byggene og det som var rundt "Gothico", i tillegg så fikk man mye nyttig informasjon under turen som inkluderte åpningstider for "Cathedralene" og priser. Turen endte opp i "La Rambla", som leder til de forskjellige smågatene, restauranter, butikker og barer hvis man går lengre ned. 

Det Odontologiske fakultet La Universidad Internacional de Cataluña (UIC)

På mandag 26. februar skulle jeg ankomme til Det Odontologiske Fakultetet i Barcelona. Fakultetet ligger et stykke unna byen og man må ta et tog dit som bruker en halv time på å komme seg til Fakultetet. Når man ankommer, så ligger bygger rett over gaten etter at man går ut av togstasjonen, og der kan man se at det er både sykehus og klinikk i samme bygg. Inngangen visste jeg ikke hvor var, men jeg gikk rundt hele det store bygget for å komme inn.

Hospital General og UIC (Universidad Internacional de Catalunya)

Etter at jeg kom inn hadde jeg møte med assistenten for internasjonelle relasjoner. Hun tok meg godt i mot, gav meg en velkomstpakke og viste meg rundt. Hun introduserte meg også til klinikk-kordinator som satte meg i en gruppe og gav meg en timeplan. Det ble da mulig for meg å begynne samme dag med klinikkøktene (CUO). CUO er et lignenede klinikksystem som vi har i Oslo hvor det er instruktører ansvarlige for visse grupper og disse setter opp en karakter for hver student etter innsatsen de gjør. 

Er godt i gang med pasientbehandling

Jeg ble satt som clinical partners med en som jeg bare fikk vite navnet på. Jeg traff ham rett før klinikken begynte. Vi hilste, så skulle vi begynne å behandle pasienter sammen, men den ene pasienten vi hadde den dagen skulle ikke komme før et par timer senere mens den første pasienten hadde avsbestilt. I mellomtiden så spurte jeg instruktøren om litt ordforråd slik at det skulle være lettere for meg å kommunisere med både min partner og pasienten. Den ene dagen så la min partner to fyllinger mens jeg assisterte. 

Dagen etter så traff jeg noen av de pasientene som min partner hadde hatt inne og tatt journalopptak på. På den ene pasienten skulle man lage både helprotese i overkjeve og delprotese i underkjeve. Så den ene dagen skulle de prøve en tannoppstilling og ta bittindeks. Pasienten skjønte ikke helt hvorfor prosedyren for protesene var så lang eller hvorfor hun trengte å møte opp så mange ganger, så det føltes nesten som at det ble noe tungt for henne. Likevel så klarte man å overtale henne om viktigheten av prosedyren, og hun samtykket til videre behandlingen. 

UIC (Universidad Internacional Catalunya)
UIC (Universidad Internacional Catalunya) Foto: ©OD, UiO/: Laura M Giraldo

Pasienten nummer to hadde fått endo på en premolar og nå var det på tide å legge noe på toppen. Jeg fikk anledning til å preparere for "Onlay", noe som jeg ennå ikke hadde gjort i Oslo. Det var veldig lærerikt og jeg fikk kontinuerlig veiledning av instruktøren. Deretter ble det lagt kavit på toppen og pasienten fikk ny time for avtrykk. Avtrykk for onlay utføres ved hjelp av en CAD-CAM maskin som leser av informasjonen, og denne sendes til en teknikker. 

Pasient nummer tre skulle være på Fakultetet for første gang. Det ble gjort et journalopptak. Vi undersøkte pasienten grundig både intraoralt og ekstraoralt, tok nødvendige røntgenbilder, skrev ut kostnadsoverslag og pasienten måtte skrive under både kostnadsoverslaget og et dokument hvor pasienten samtykket utføring av planlagt behandling. Dette må bli validert at personalet i skranken før man kan sette i gang med behandlingen på en pasient. Journalopptaket gikk bra som forventet og pasienten gikk fornøyd. 

Alle tirsdager rett etter klinikken (CUO) så er det seminarer som er obligatoriske. Disse begynner kl.13:00, noe jeg synes er litt dumt fordi man er sulten og trøtt, så de burde gi studentene i hvertfall en liten pause. Disse seminarene består av presentasjoner av spennende emner eller kasuspresentasjoner, og der er det to proffesorer som alltid stiller spørsmål. Deretter så blir det en diskusjon rundt presentasjonen i salen. 

Torsdager har man som regel to pasienter på ettermiddagen, og det er den roligste dagen etter min mening. CUO begynner på mandag ettermiddag igjen. 

 

Opplevelser å ta med seg

I fritiden har det vært morsomt å gå turer. Jeg har nå blitt bedre kjent med selve byen og vært mange kule steder. Det finnes et svært Erasmus studentmiljø i Barcelona med organisasjoner som arrangerer forskjellige turer til mange byer i Spania eller Frakrike. Disse turene er ikke dyre og prisen pleier å inkludere transport og et måltid på reisestedet. Jeg ble med på tur til "Las Fallas" i Valencia som er av både religiøs og kulturell tradisjon, og det ble en utrolig fantastisk og fin opplevelse. Vi gikk langs elven helt til Tinghuset i byen hvor det ble arrangert forskjellige aktiviteter. Vi avsluttet dagen i Valencia med Paella og fyrverkeri før vi tok bussen tilbake til Barcelona. 

Ei erasmus-venninne :)

Erasmusorganisasjonene arrangerer også noe som kalles for "Språkutvekslingskveld" på en bar hvor folk fra alle mulige fakulteter møter opp og snakker forskjellige språk sammen. Det er her jeg har fått anledning til å virkelig bli kjent med folk og få venner. Dette arrangeres hver tirsdag kveld, men Erasmusorganisasjonene har arrangementer flere ganger i uken. 

 

God paella
God paella

Jeg ble også med på en tur til noe som kalles for "Bunquers", og det er et sted ovenfor "Parque del Guinardó" som var et militært beskyttet sted under andre verdenskrig. Dette sted er veldig populært nå og blir besøkt av hundrevis av mennesker hver dag. Det blir sagt at man kan se vakre solnedganger derfra plus at man ser hele byen. I nærheten finner man også "Parc Güell" som ikke er langt å gå, og det er et av de fineste kunstverkene til Gaudi.

I tillegg så arrangeres det turer for å komme inn "La Sagrada Familia" eller "Casa de la Pedrera" som man ikke burde gå glipp av. Jeg har ennå ikke vært på innenfor disse stedene, men det gjenstår to måneder for meg her som jeg har tenkt å bruke på å se mer av disse kunstverkene.

Hvis det er sol og varme så har man også stranda ikke langt unna, og det er mulig å ta T-banen rett dit.

Helt til nå så har Barcelona vært en utrolig lærerik og fin opplevelse, og jeg har fått gjort mye av det jeg forventet skulle gjøre, så jeg gleder meg bare til fortsettelsen! 

 

Besøk fra Oslo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ting de gjør annerledes på Det UIC, Odontologiske Fakultetet i Barcelona

 • Studente må lage en kasuspresentasjon med både kamerabilder og røntgenbilder av hver eneste pasient de behandler. 
 • Studentene bestiller materialet via en PC og materialet hentes i en skranke som ligger utenfor klinikkrommene. 
 • Det finnes ikke IRM på Fakultetet, men det blir brukt kavit for midlertidige fyllinger. 
 • Bruken av kofferdam er essensiell når man skal legge fyllinger, uansett lokalisering eller utstrekning av kaviteten. 
 • Man får fra to til tre pasienter på rad på én økt, ingen pauser, og man får fra 1,5 til 2 timer med pasienten avhengig av hvilken dag de kommer. 
 • Alle bossene har egne røntgenapparater, men de bruker andre typer røntgenplater (bruker Romexis for å scanne disse platene). 
 • Alle pasienten får gratis OPG ved første besøk. 
 • Man sender ikke gebyr til pasienter som ikke møter opp (av den grunn så er det mange pasienter som bare ikke møter opp). 
 • Kullen består av over 100 studentene som er fordelt i grupper på ca. 30 studenter. 

 

 

Andre fakta: 

 • Det er et velutviklet transportsystem i Barcelona. Man kan kjøpe reisebillett tilpasset hva slags behov man har, og dette kan kjøpes før man kommer inn T-banen i Barcelona. 
 • Det er lurt å passe på å ikke bli frastjålet mobilen eller lommeboken, det finnes mange erfarne pick-pockets i Barcelona. Lurt å ikke legge mobilen i baklommen eller legge lommeboken eller mobilen i vesken og henge denne bak seg. Det er lurt å ALLTID passe på. 
 • For dem som ikke ønsker å bruke T-banen eller bussen, finnes det Uber, Cabify eller Scooter som er billgere enn drosje.
 • ​​​​​​Det blir arrangert demonstrasjoner som ønsker å fremme frigjøring av politiske fanger.
Av Laura M. Giraldo
Publisert 9. apr. 2018 08:51 - Sist endret 4. sep. 2020 14:48

Hei!

Så hyggelig å høre at du har det bra, og at oppholdet svarer til dine forventinger.

Dette bør inspirere andre til å dra på utveksling !

 

 

 

Leif Erling Jensen - 9. apr. 2018 09:10

Hei Giraldo.  Dette var spennende og interessant lesing. Lykke til videre! Du rekker kanskje ikke øy tur til Tabarca nå, men kanskje Alicante, hils! Hilsen instruktør Hanstad

Morten Hanstad - 9. apr. 2018 18:09

Takk for fint innlegg Laura. Det er kjekt å lese om dine opplevelser. Lykke til med det videre oppholdet!

Alix Young Vik - 10. apr. 2018 09:05

Takk for inspirerende lesing og hyggelige og stilfulle bilder :-)! Det ser ut som du har en perfekt "kombo" inne her med kultur og faglig utbytte hånd i hånd! Kos deg videre!

Kjersti Elisabeth Carlsen - 13. apr. 2018 14:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere