Salut Paris!

Nå er det allerede en uke siden jeg kom til Paris og på tide med en liten oppdatering!

På tirsdag var jeg på Det odontologiske fakultetet (Faculté de chirurgie dentiare) og møtte Madame Pierre som har ansvaret for erasmusstudentene. Det var to tyske i tillegg til meg som startet denne uken. Der satt vi i fire timer og fikk en hel haug med informasjon - på fransk. Og det gikk fort! Men jeg fikk heldigvis med meg det viktigste: Hvor og når jeg skulle møte neste gang og at tannlegestudenter over hele Frankrike streiker.

 

 

 

 

 

Et noe slitt Faculté de chirurgie dentaire.

 

Grunnen til at studentene streiker er kort fortalt at helseministeren har foreslått reduksjon i kostnadene til blant annet protetisk arbeid som går ut over kvaliteten på arbeidet samt lønnen til tannlegene.

For meg har ikke streiken noe å si, jeg skal absolutt ikke være med å streike! Pasienter er det jo uansett og de aller fleste instruktørene og professorene er fremdeles på jobb - det vil si at de studentene som er igjen får mer hjelp! Helt supert for min del.

I Frankrike blir studentene utplassert på ulike sykehus hvor de har klinikk. Jeg skal være på Hôpital Charles-Foix sur Ivry. Hittil har jeg kun vært der to dager, men har fått et veldig godt inntrykk. Alle er utrolig hyggelige og imøtekommende, både studenter, instruktører og professorer - noe jeg er veldig takknemmelig for! Første dagen min startet med et lite infomøte med Madame Chemla, ansvarshavende på sykehuset, en god prat med sekretærene som liker å tulle og fortelle om alt jeg ikke forstår ennå, og som ga meg klær og navneskilt. Etter dette ble jeg vist litt rundt, hilst på diverse folk og plassert på operasjonssalen ("Le Block") hvor jeg observerte/assisterte på to pasienter som skulle få implantater. Så fikk jeg være med på akutten (l'urgence), som kan sammenlignes med mottak hos oss, for å se hvordan ting foregår her. Dette er også et av stedene man kan skaffe seg pasienter.

Sykehuset Sykehuset

Jeg skal være på sykehuset tre dager i uken mandager, onsdager og torsdager. Vanligvis har studentene klinikk to dager i uken og forelesninger, seminarer og kurs de andre dagene. Når vi først er på klinikken er dagene ganske lange. Vi starter 09.00 og har ingen bestemt tidspunkt vi slutter. Noen dager kan vare helt til 20-21 på kvelden, men vanligvis avsluttes dagen rundt 18. Hvis man er på akutten og det er mange pasienter fikk jeg fortalt av en annen student at han har opplevd å være der helt til midnatt- men heldigvis skjer ikke det så ofte!

Det er én annen erasmusstudent der jeg er. Hun heter Sarah og kommer fra Sverige. Eller dvs hun har bodd i Sverige i fire år for å gå på tannlegestudiet der, men hun kommer opprinnelig fra Frankrike. Vi skal stort sett jobbe sammen i "binôme", noe som er veldig greit og ganske betryggende i og med at hun kan forklare til pasienter det jeg ikke klarer å formidle nå på begynnelsen osv. Litt enklere for meg altså! Alle studentene får utdelt hver sin bås - un box - og de er store og fine! Når det kommer til journalsystemet er det meste i papirform fremdeles, noe som gjør ting litt mer tungvint. Systemet for å fremkalle røntgenbilder er også ganske tungvint og tar lang tid! Det gjelder å få til bildene på første forsøk.

Le box

Jeg bor på Cité Universitaire i Maison de Norvège, et av mange hus! Her har jeg mitt eget rom og det er felles kjøkken, dusj og toalett. Det bor folk fra flere nasjonaliteter her og det er et godt miljø. Det finnes et lite bibiliotek, en stor sal og to små lesesaler her. I hovedbygget er det restaurant, basseng, bibliotek, språklab, postkontor mm.

Ciup Hovedbygget på Cité Universitaire

Maison de Norvège

Jeg har det helt fantastisk her i Paris, til tross for regn og en noe rusten fransk, er jeg virkelig fornøyd med at jeg dro. Jeg gleder meg til hver dag for å se hva den bringer. Det er så deilig å gå i andre gater, puste inn en annen luft, se et annet folkeliv og oppleve en annen atmosfære!

Av Cathinka Leegaard
Publisert 6. mars 2017 09:14 - Sist endret 6. feb. 2020 11:37

Hei Cathinka - kjekt å lese at du har funnet deg til rette i Paris. Hilsen fra Oslo

Alix Young Vik - 6. mars 2017 09:35

Så utrolig hyggelig, Cathinka ! Jeg håper at du får en uforglemmelig opplevelse i Paris. Hils Citè Universitaire og Maison de Norvège fra meg. Jeg bodde også der for mange år tilbake.

Preet Bano Singh - 6. mars 2017 12:16

Veldig hyggelig å høre at du har det helt fantastisk og at du er fornøyd med din "binôme" og er godt i gang!

Kjersti Elisabeth Carlsen - 6. mars 2017 14:07
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere