Syreskader på tenner – forebygging, forskning og gode råd fra tannlegen

Hull i tennene (karies) er kjent for de fleste, men det finnes også andre måter en tann kan bli skadet på, som for eksempel syreskader.

Foto: Jan Unneberg

Dentale erosjoner (syreskader på tennene) 

Dentale erosjoner (syreskader) er tap av tannsubstans forårsaket av langvarig syrepåvirkning fra f. eks. sur mat (sitrusfrukter), drikke (juice, brus, sportsdrikker) eller magesyre i forbindelse med oppkast eller reflux. Den viktigste behandlingen er å finne årsaken til problemene for å hindre videre utvikling. Hvis erosjonsskader ikke oppdages tidlig, årsaken er ukjent eller vanskelig å eliminere, kan skadene utvikles til å bli svært alvorlig, slik at omfattende behandling blir nødvendig.   

Forekomst av dentale erosjoner

En klinisk studie blant 18-åringer i Oslo viste at hver tredje ungdom har dentale erosjoner (syreskader) på tennene. Dette forekommer hyppigere hos menn enn kvinner, og 6-års jekslene i underkjeven og forttennene i overkjeven er mest utsatte. Studien viste også at groper (”cuppings”) på jekslene i underkjeven ofte er første tegn på syreskader.

Vindommere (vinsmakere) ved Vinmonopolet AS er også blitt undersøkt for syreskader. Arbeidsoppgaven deres går ut på å teste vinens kvalitet, smak og aroma ved å smake på ulike vintyper. Studien vår viste at selv om det var flere og mer alvorlige skader hos vindommere sammenlignet med en kontrollgruppe, hadde 50 % ikke slike skader selv om tennene hadde vært utsatt for store mengder vin over lang tid.

En av våre studier har vist at unge, fysisk aktive personer som trener ofte har flere syreskader på tennene enn en kontrollgruppe. Det er også påvist flere syreskader i den eldste gruppen (26-32 år) sammenlignet med den yngre aldersgruppen (18-25 år).

Den høye forekomsten av syreskader blant fysisk aktive personer kan sannsynligvis forklares med en redusert spyttutskillelse under trening.

Forebyggelse av dentale erosjoner

De fluorforbindelsene som brukes mot karies i dag, er ikke nødvendigvis de som har best effekt mot syreskader. Forskningen ved Avdeling for kariologi og gerodontologi har som mål å finne forebyggende midler til daglig bruk eller til behandling i klinikken for å hjelpe pasienter med høy risiko for syreskader på tennene. Forskningen er konsentrert om effekten av ulike fluorpreparater, og disse laboratoriestudiene har vist at fluor i forskjellige former og i kombinasjon med andre ioner kan styrke tannemaljen og dermed gi en syrebeskyttende effekt. Videre studier er imidlertid nødvendige før disse forbindelsene kan lanseres i klinikken. 

Disse rådene gir vi til pasienter som har tegn til syreskader på tennene

☺Unngå overforbruk av sitrusfrukter og sure drikker

☺Unngå å drikke fruktjuice, kullsyreholdige og sure drikker rett før sengetid/natten

☺Drikk melk, vann eller te i stedet for fruktjuice og kullsyreholdige sure drikker

☺Unngå å småspise eller ”smådrikke” hele dagen. Gjelder også ”light” produkter

☺Bruk sugerør. Drikken kommer i mindre grad i kontakt med tennene

☺Skyll med vann etter inntak av sure drikker og frukt

☺Ikke puss tennene rett etter inntak av sure drikker/mat eller etter oppkast.

 Skyll heller med vann eller fluorskylling      

☺Riktig bruk av tannbørste (myk)

☺Daglig fluorskylling eller bruk av fluortabletter (2 tabletter à 0,25 mg)

☺Ha regelmessig kontakt med tannlege eller tannpleier

Av Professor Anne Bjørg Tveit, førsteamanuensis Alix Young Vik, post doc. Lene Hystad Hove, stipendiat Aida Mulic og stipendiat Kjersti R. Stenhagen og førsteamanuensis Anne Skaare
Publisert 1. juni 2011 08:33 - Sist endret 3. apr. 2019 14:17