Aktuelle forskningssaker
-
Proteiner som prognostiske markører for oral leukoplaki og munnhulekreft 4. apr. 2022 12:08
Det er vanskelig å forutsi prognoser for sykdommene oral leukoplaki og munnhulekreft, men ny forskning på proteiner som opptrer i forbindelse med sykdommene viser mulige fremgangsmåter som kan være nyttige for fremtidig behandling og oppfølging av disse pasientene.
-
Melkesyre kan gi viktig kunnskap om kreftbehandling 20. jan. 2022 14:29
Det har lenge vært kjent at melkesyre kan forebygge aldersrelaterte sykdommer i hjernen. Men nå viser forskning fra Det odontologiske fakultet at denne kunnskapen også kan være viktig for fremtidens kreftbehandling.
-
Oral lichen planus – en forstyrrelse i «Livets dans» for epitelcellene? 10. jan. 2022 15:02
Det er et av spørsmålene Olav Schreurs har sett nærmere på når han har studert sykdommen oral lichen planus (OLP), som manifesterer seg på munnhulens slimhinner, og som i noen tilfeller også kan utvikle seg til kreft.
-
Økt kunnskap om fredelig sameksistens mellom mennesker og bakterier 24. nov. 2021 13:46
Er viktig om vi skal vinne kampen mot antibiotikaresistens. Gro Herredsvela Rørvik har i sitt doktorgradsarbeid bidratt med kunnskap i denne kampen.
-
Kan P. gingivalis bidra til Alzheimers sykdom allerede i gingivittstadiet?
17. sep. 2021 10:56
En rekke forskere anerkjenner nå at periobakterien Porphyromonas gingivalis er forbundet med utvikling av Alzheimers sykdom (AD). En slik utvikling skjer langsomt og kan ta fra 10-20 år.
-
P. gingivalis kan søke til hjernen ved Alzheimers sykdom for å erverve jern fra dens overskudd
10. mai 2021 14:29
Jern akkumuleres i hjernen hos pasienter med Alzheimers sykdom (AD). Her dannes det amyloid beta (Aβ) plakk hvor det er rikelig med jern. Jernet induserer Aβ nevrotoksisitet ved å skade frie radikaler og ved å forårsake oksidativt stress i områder av hjernen med nevrodegenerasjon.
-
Analysis of antimicrobial resistance metagenomic data is now more accessible and feasible 22. apr. 2021 09:36
ResistoXplorer is a newly developed, valuable, and user-friendly bioinformatics tool that can assist scientists and researchers to easily analyze, visualize and interpret their antimicrobial resistance metagenomic «big» data.
-
Kan lave nivåer av laktoferrin i spytt fremme oral dysbiose og bidra til Alzheimer’s sykdom? 24. mars 2021 10:49
Det er nylig vist at lave nivåer av laktoferrin (LF) i spytt kan være en biomarkør for ansamling av amyloid beta (Aβ) i hjernen hos pasienter med Alzheimers sykdom (AD). Aβ er et viktig kjennetegn på AD.
-
Interaksjon mellom genetiske faktorer, P. gingivalis og mikroglia fremmer Alzheimers sykdom 21. des. 2020 14:05
I utviklingen av Alzheimers sykdom kan samspillet mellom genetiske faktorer, Porphyromonas gingivalis og mikrogliaceller i hjernen spille en viktig rolle.
-
P. gingivalis kan utløse avleiring av amyloid som er viktig i Alzheimers og Parkinsons sykdom 20. nov. 2020 13:39
Periobakterien Porphyromonas gingivalis kan gjennom sine cellulære inflammagener (lipopolysakkarid, gingipainer) spille en viktig rolle for utvikling av nevroinflammasjon, som kjennetegner både Alzheimers og Parkinsons sykdom. Inflammagenene kan også utløse avleiring av amyloid som kan være viktig i patogenesen til begge sykdommene.
-
Små blærer viktige for kommunikasjon mellom celler 12. nov. 2020 11:42
Ekstracellulære vesikler er små blærer som frigjøres av celler. De inneholder forskjellige typer biomolekyler, f.eks proteiner, nukleinsyrer og lipider, som er viktige for kommunikasjonen mellom kroppens celler, både ved normale fysiologiske prosesser samt ved sykdom. Derfor er det generelt en økende interesse for forskning på ekstracellulære vesikler.
-
The dark side of Antibiotics: Adverse effects on the infant immune defense against infection 20. okt. 2020 12:18
An interesting and informative article published in the journal - Frontiers in Pediatrics - shines light on how antibiotics alter the immune system of infant babies and render them susceptible to infections in later life.
-
Stadig flere barn og unge får irreversible syreskader 28. sep. 2020 14:43
Karies er det de fleste forbinder med dårlig munnhelse hos barn og unge. Men ny forskning har avdekket en urovekkende trend; at stadig flere barn og unge får syreskader på tennene.
-
Er P. gingivalis involvert i Parkinsons sykdom? 24. sep. 2020 08:21
Viktige virulensfaktorer i periobakterien Porphyromonas gingivalis slik som gingipain R1 (RgpA) og lipopolysakkarid (LPS) er nylig funnet i blodet hos pasienter med Parkinsons sykdom (PS).
-
Forstyrrelser i hemidesmosomer i oral lichen planus kan bidra til dårlig epitelfeste og svekke epitelbarrieren 9. sep. 2020 13:35
Hemidesmosomer (HD) er strukturer som fester epitelceller til underliggende basalmembran. Inne i epitelcellene er HD festet til keratiner, intermediære filamenter som er del av cellenes skjelett. HD videreformidler også informasjon om forhold utenfor epitelcellene.