2019

Schematic representation of gene regulation during competence in S. pneumoniae and S. mitis.
Publisert 27. mai 2019 14:27

Researchers from the Institute of Oral Biology (IOB) have recently published a mini review article discussing how bacteria from the mitis group of streptococci benefit from natural transformation and why this mechanism is of great importance for them as a group.

Oppsummerer hvorledes P. gingivalis kan tenkes å gi Alzheimer’s sykdom basert på ulike teorier som er fremsatt i litteraturen
Publisert 25. apr. 2019 13:46

Bakterien Porphyromonas gingivalis ser ut til å kunne spille en viktig rolle for utvikling av Alzheimers sykdom.

Barn får nesespray
Publisert 7. mars 2019 14:33

A groundbreaking research article sheds light on how the oral commensal Streptococcus mitis can be exploited to prevent pneumococcal infections.

Publisert 6. feb. 2019 10:47

A new perspective article highlights how bioinformatics tools can help us discover new genes and regulatory circuits in the networks of cell-to-cell-signaling in bacteria.

Publisert 4. feb. 2019 13:16

Stadig flere studier indikerer at periodontitt og Porphyromonas gingivalis kan være viktige faktorer ved utvikling av kreft i munnhule og mage-tarmkanal.

Publisert 28. jan. 2019 13:06

Oppdagelsen av en ny kommunikasjonsvei mellom patogene og ikke-patogene bakterier viser betydningen av å forstå kommunikasjon mellom bakteriearter.

Publisert 14. jan. 2019 11:06

A new combination of techniques for extracellular vesicle (EV) isolation is developed that is less complicated, time consuming, and harmful to the vesicles compared to existing methods.

Publisert 8. jan. 2019 10:23

Bittesmå blemmer (vesikler) fra periobakterien Porphyromonas gingivalis inneholder bakteriens viktigste virulensfaktorer. Disse vesiklene, som frigjøres fra bakterien, kan på grunn av sin størrelse, trenge inn i hjernen og utløse lesjoner typiske for Alzheimers sykdom.