Opplev OD på andre arenaer

I september tar Det odontologiske fakultet (OD) med noe av vår forskning til nye arenaer i Oslo sentrum. Både barn og voksne kan få lære om alt fra aldersvurderinger av asylsøkere og antibiotikaresistens, til høyteknologisk tannlegeutstyr.

Begivenhetene er del av Forskningsdagene, den årlige landsomfattende festivalen for forskningsinstitusjoner. Hvert år er det et nytt overordnet tema som er stikkord for det samlede programmet. I fjor var det «mat» som skulle under lupen; i år er det «grenser».

Portrettbilde av Sigrid I. Kvaal
Sigrid I. Kvaal. Foto: Fredrik Pedersen, OD/UiO.

Litteraturhuset 28. september

På Litteraturhuset 28. september rigges det til et faglig-sosialt opplegg med tittel: «Skjebnesvangre reiser – ingen vei tilbake?». Her kan du få et innblikk i krysning av grenser i forskjellige betydninger; men begge med konsekvenser som kan være svært alvorlige for enkeltmennesker.

Førsteamanuensis og rettsodontolog ved Institutt for klinisk odontologi, Sigrid I. Kvaal, forteller om arbeidet hun leder med aldersvurderinger av enslige mindreårige asylsøkere. Her lærer du mer om hvordan de faktisk går fram i vurderingene sine og om forskningsgrunnlaget som ligger bak.  Andre del av programmet denne kvelden, handler om antibiotikaresistens, som gjennom bakterier på vandring utvikler seg til et stadig mer verdensomspennende og alvorlig problem.

Portrettbilde av professor Anne Aamdal Scheie
Anne Aamdal Scheie. Foto: Per Gran, OD/UiO.

Professor Anne Aamdal Scheie fra Institutt for oral biologi, stipendiat Kjersti Sturød fra samme institutt, og Håkon Valen Rukke fra NIOM, kommer for å besvare spørsmål som: Hvordan spres denne trusselen mot den globale folkehelsen? Hva er konsekvensene? Og har vi noen som helst mulighet til å stanse utviklingen før det er for sent?

 

Bilde av ordstyreren Jessica Lönn-Stensrud som sitter smilende på en benk ute
Førstebibliotekar Jessica Lönn-Stensrud, som har jobbet ved Institutt for oral biologi i flere år, er ordstyrer på Litteraturhuset 28. september. Foto: Elina Melteig, IBV/UiO.

Forskningstorget 23. og 24. september

For de litt yngre, kommer OD også i år til å ha et kunnskapsberikende tilbud. På Universitetsplassen skal fakultetet stille med bod under det populære Forskningstorget 23. og 24. september. Temaet er: «Fra tidkrevende håndverk til teknisk ekspressproduksjon». Her får store og små demonstrert grensesprengende teknologi eksemplifisert gjennom CAD-CAM. Barna kan i tillegg få utfordret sine evner i utforming av kroner og tenner, og ikke minst en liten kunnskapsquiz – med premier. En gruppe av ODs forskere, med Phd-kandidat Bjørn Einar Dahl i spissen, er tilstede og bidrar til å tegne og forklare for de besøkende.

Emneord: Forskningsdagene, Forskningstorget, aldersvurderinger, antibiotikaresistens, CAD-CAM Av Hilde Zwaig Kolstad
Publisert 12. sep. 2016 17:16 - Sist endret 25. okt. 2021 13:22