Innnovasjonsseminar

Det var mange som møtte opp i Domus Odontologica da Institutt for oral biologi (IOB) arrangerte et inspirerende innovasjonsseminar . Hensikten med seminaret var å lære mer om hvordan forskning kan omsettes til innovasjonsløsninger som kan bidra til å løse viktige samfunnsoppgaver.

Instiuttleder Hans Christian Aasheim åpnet Innovasjonsseminaret. Foto Per Gran OD/UIO.

Fra munnhulen til Nordsjøen

Først ute var Anne Aamdal Scheie. Veien blir til mens man forsker var overskriften på innledningsforedraget hennes. Hun åpnet med å fortelle om hvordan det som den gang het plakk, hadde ført forskningen hennes ned i oljerørene i Nordsjøen. Biofilm erstattet etter hvert ordet plakk, fortalte Scheie, - og biofilm er den mest naturlige måten for bakterier å organisere seg på. – Den finnes overalt, og det gjør at bioflim kan skape store problemer i for eksempel vann- og kjølesystemer som brukes i mange forskjellige industrier, utdypet Aamdal Scheie.   – Å prøve å drepe bakteriene er egentlig ikke spesielt hensiktsmessig, fordi det vil nærmest garantert føre til resistensutfordringer.

Mange hadde funnet veien til innovasjonsseminaret. Foto Astrid S. Bjørkeng OD/UIO

Tilnærmingen må derfor være å finne andre måter å bekjempe de skadelige bakteriene på, og det er her Aamdal Scheie har hatt sitt virke. Hun fortalte om hvordan dykkere i Australia fant en undersjøisk plante, som i motsetning til andre undersjøiske planter, ikke var belagt med bakterier. Dette var et oppsiktsvekkende funn. – Ved nærmere studier fant vi ut at disse undersjøiske plantene var belagt med noe som ble kalt Furanoer, sa Aamdal Scheie. Og det spennende var at det viste seg at disse furanoerene hindret kolonisering av bakterier.

Anne Aamdal Scheie. Foto Per Gran OD/UIO

Aamdal Scheies forskning gikk ut på å prøve å syntetisere disse egenskapene.

– Å finne et stoff som kan hindre at bakteriene koloniserer for eksempel oljeledninger, er interessant for mange aktører, sa hun. – Noe som resulterte i mange spennende møter med «en annen verden», avsluttet hun.

Gjennom foredraget på Innovasjonsseminaret fikk Aaamdal Scheie demonstrert at det å se utover over sitt eget fagområde kanskje er den viktigste egenskapen man trenger når man skal prøve å omsette forskningsfunn til innovasjon.

Innovasjon i mange former

Gjennom seminaret ble innovasjon belyst fra mange ulike kanter. Både hva som kan hindre innovasjon og eksempler på hva som har vært vellykket. Foredragsholderne evnet å inspirere og peke på nye, og kanskje også uventede muligheter for innovasjon.

Are Syversen snakket om viktigheten av å skape en kultur for at innovasjon skal kunne skje. Bergljort Gundersen informerte om UiOs innovasjonsoppdrag og hvordan man kan styrke UiOs innovasjonskapasitet. Jan Solberg fortalte om hvordan INVEN2 kan bidra til å gjøre en ide om til et industrielt produkt.

Innovasjonsdirektør Ingun Olsen  levendegjorde, med mange gode eksempler, hvordan Sykehuset Østfold, har klart å ta i bruk nye digitale løsninger for å realisere ambisjonen om å bli best i tjenesteinnovasjon. Hun beskrev blant annet hvordan teknologi fra dataspill er brukt i alt fra å trene arbeidstakerne på nye arbeidsprosesser, til hvordan de kan overvåke pasienter både hjemme og på sykehuset. Hun samarbeider med vår egen Tor Paaske Utheim om nye digitale mottaksløsninger for pasienter.

Professor Steinar Aamdal fortalte om de resultatene han har skapt gjennom sin forskergruppe som forsker på Tidlig utprøvende kreftbehandling. Han vektla betydningen av god organisering som en del av forklaringen på hvorfor dette arbeidet har resultert i så mange vellykkede innovasjonsprosjekter, realisert i tett samarbeid med ulike næringslivsaktører ved Oslo Cancer Cluster. Et av de aller viktigste resultatene er at avdelingen hans får tilgang på nye medisiner til utprøvende kreftbehandling mye tidligere enn andre land. Dette er av stor betydning for pasienter i en ofte sårbar og desperat situasjon.

Rolf Assav var invitert for å fortelle om hva som skjer i oppstartsbedrifter. Han har vært med på reisen til Opera Softfware og er nå partner i Startup lab som holder til i Forskningsparken.

Marius Øgaard er daglig leder i The LifeScience Cluster og innovasjonsdirektør i Oslotech AS. Han fortalte om hvordan forskningen og det private næringsvett må mobilisere og samhandle for å generere innovasjon. Øgaard var initiativtaker og grunnlegger av The LifeScience Cluster, the Cutting Edge Festival, og the Build2Grow entrepreneurship program.

 

Grunnforskning og innovasjon

«Fra molekylær grunnforskning til skreddersydd indremedisin» var overskriften på foredraget til forsker Jan Terje Andersen ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved OUS/UIO. Forskningen hans handler om å dissekere molekylære interaksjoner og avsløre hemmelighetene bak biologiske prosesser, altså rett og slett forstå hvordan vi er skrudd sammen, og hva som går galt når vi blir syke.

Andersen understreket at dersom forskerne kommer over en oppdagelse som potensielt kan få stor betydning, er det forskerens samfunnsansvar å prøve å utvikle oppdagelsen til noe som kan komme til nytte for samfunnet.

Hvert år blir enorme beløp brukt til å fremstille nye legemidler, men dessverre er resultatene ofte skuffende når de skal tas i bruk, på grunn av kort virkningstid og at de er giftige, sa Andersen.

– Medisiner som sirkulerer i blodbanen har kort virkningstid og brytes ned etter minutter, timer eller dager. Konsekvensen er at lite medisin når målet, og det betyr hyppig og kostbar medisinering, som er en belastning for pasienten, utypet han.

Andersen stilte derfor spørsmålet om det vil være mulig å «redde» medisinen fra å bli fjernet så raskt fra kroppen? Her viste han hvordan han gjennom sin egen grunnforskning har studert interaksjonen mellom to proteiner helt ned på atomnivå, som gav forskerne en ide om hvordan de kunne skreddersy virketiden til medisiner. Forskningen til Jan Terje Andersens forskergruppe har gitt resultater. Teknologien er nå på markedet under navnet «The Veltis Technology» og lisensieres ut til BIG PHARMA.

Instituttleder Hans-Christian Åsheim avsluttet seminaret ved å takke for de inspirerende bidragene som alle peker på mulige måter å svare på samfunnets behov, med innovasjoner som er blitt til gjennom et samarbeid mellom forskning og næringslivet.

 

Innovasjonsseminar

Av Astrid Skiftesvik Bjørkeng
Publisert 27. jan. 2017 13:36 - Sist endret 19. aug. 2021 09:40