Eksterne forskningsmidler til avdeling for biomaterialer

Sammen med den tidligere presidenten i den belgiske periodontiforeningen professor France Lambert, har avdelingen med professor Håvard Jostein Haugen  i spissen, sikret seg et ITI grant.

Forskningssøknaden  

Bildet kan inneholde: person, ansikt, hår, hud, øyenbryn.
Internasjonalt samarbeid: Professor Håvard Jostein Haugen og professor France Lambert.

Peri-Implant Soft Tissue Integration in Humans: Influence of Material 

Bruk av dentale implantater blir mer og mer vanlig, og komplikasjoner med bakterievekst og resulterende bentap rundt disse implantatene er et problem som klinikerne møter.

Dannelsen av en tidlig og langvarig effektiv barriere for å beskytte peri-implantatstrukturene er avgjørende for å unngå denne bakterieinntrengingen og i så måte forlenge overlevelse av implantatet. Den fysisk-kjemiske egenskapen ved distansen ser ut til å være en kritisk faktor for integrering av bløtvev peri-implantat. Det ble tidligere rapportert at distanse overflateegenskaper påvirker spredning og kolonisering av fibroblastiske celler og mikroorganismer, og regnes som de viktigste påvirkningsfaktorene for en stabil og sunn transmukosal tetning. Imidlertid er det begrensede kliniske data som sammenligner peri-implantat bløtvevsintegrasjon av de eksisterende restorative materialene som brukes til implantatstøtter.

Mål med studiet

Dette prosjektet har som mål å karakterisere slimhinneintegrasjonen av forskjellige distansematerialer i en menneskelig modell. Ulike distanser skal brukes på pasienter i Belgia og disse distanseoverflatene skal karakteriseres i Oslo. I forbindelse med denne søkanden har vi akkurat fått godkjent en artikkel på forstudiet til denne forskningssøknanden;

Peri-implant soft tissue integration in humans – influence of materials: A study protocol for a randomised controlled trial and a pilot study results

Samarbeidspartner

Professor France Lambert ble uteksaminert i odontologi i 2002 og fullførte også et etterutdannet program i periodontologi ved Universitetet i Liège. I 2005 fikk hun et ITI-stipend for å utvide utdannelsen i implantologi ved Harvard School of Dental Medicine. For tiden er hun professor i Dental Biomaterials og leder av klinikken ved Institutt for periodontologi og oral kirurgi  ved University of Liège, Belgia. Hennes kliniske aktivitet er dedikert til periodontologi og implantologi. Fokus for forskningen hennes er beinregenerering og biomaterialer, integrering av bløtvev rundt tenner og implantater og innovative og mindre invasive implantatprotokoller. Hun foreleser internasjonalt og er forfatter av flere internasjonale publikasjoner. 

 

 

Publisert 18. aug. 2020 09:37 - Sist endret 18. aug. 2020 09:38