Fuglekvitter utenfor barneklinikken

Det kan være skummelt å gå til tannlegen. Kanskje spesielt for barn. Men nå kan småfugler gjøre det litt morsommere for de aller minste å besøke barneklinikkene ved Det odontologiske fakultet. For i trærne utenfor klinikkbygningene henger det nå fargerike fuglekasser som til våren skal bli hjem for småfuglene i nabolaget.

Fuglekassene blir hengt opp.

Kreativ leder Pål Rugsveen i Oslokassa  og teamleder Mathias Estensen trosset regnet og hang fuglekassene forsvarlig opp. Foto: Ingar Storfjell OD/ UIO.

Det er Oslokassa som er initiativtaker til fuglekassene ved Det odontologiske fakultet. Oslokassa er et aktiviseringstilbud for mennesker med rus- og psykiske lidelser, bosatt i bydel St. Hanshaugen. Deltakerne dekorerer designfuglekasser laget i byggesett av materiale med 50 års råtegaranti, sponset av Sparebankstiftelsen DNB og Thaugland Trælastforretning. Flere hundre kasser pryder Akerselva og andre parker rundt i byen, og de vedlikeholdes av deltakerne i Oslokassa.  

 –  Tanken er at fuglekassene blir lett synlig for barn og andre pasienter og således kan brukes som et virkemiddel for de av oss som opplever tannlegeundersøkelse som ubehagelig, sier Mathias Estensen, teamleder i bo-oppfølgingstjenesten Flexbo i bydel St. Hanshaugen.

 – Mange av våre deltakere er selv i denne kategorien og det er positivt å kunne bistå med å gi barn en bedre tannlegeopplevelse, jamfør Recovery-prinsippene vi jobber etter. Det er nemlig svært viktig for oss at oppgavene vi utfører også har en verdi utenfor den enkelte deltaker. Dette er en super måte vi kan være med og hjelpe andre på, sier han.

Bildet viser at fuglekassene ble tatt i mot av professor Tiril Willumsen og klinikksjef Anne Rønneberg
Stor glede hos påtroppende dekan Tiril Willumsen og klinikksjef Anne Rønneberg da de fikk overlevert fuglekassene som skal henge utenfor barneklinikkene. Foto Ingar Storfjell OD/UiO.

Dårlig munnhelse

At det er en sammenheng mellom dårlig munnhelse og mennesker som har utfordringer knyttet til rus og psykisk lidelse har Tiril Willumsen svært god kjennskap til. Hun er nemlig professor i odontofobi og atferdsfag, og har jobbet med mange mennesker som har hatt ulike traumer knyttet til munnhelsen. Enten det er mennesker berørt av rus og/eller psykiske lidelser.

 – Det å ha en dårlig munnhelse kan være med på å låse deg fast i et permanent utenforskap, forklarer hun. Rett og slett fordi vi lever i et samfunn hvor dårlige tenner kan gjøre det vanskeligere å delta i samfunnet, fordi mange ikke tør åpne munnen sin i møte med andre. Hverken smile eller snakke fordi de skammer seg slik over dårlige eller manglende tenner.

 – I tillegg kan en dårlig munnhelse innebære mye smerter, og det vil også påvirke evnen man har til å fungere i hverdagen, forklarer Willumsen. Dette er en tematikk jeg virkelig brenner for, og da føles det ekstra meningsfylt at vi får bli en del av dette prosjektet.   

Kasser montert

 –  Deltakerne lager motiver som er tilpasset målgruppen, forklarer teamleder Estensen. Planen var at disse kassene skulle henges opp i mars, klar til hekkesesongen, men alt ble satt på vent pga pandemien.

Bildet viser montering av fuglekassene
Her henges kassene opp av Pål Rugsveen. Foto: Ingar Storfjell OD/ UIO.

 – Vi har blitt nødt til å tilpasse oss slik som alle andre, men er heldige som kan jobbe mye ute. Samholdet i gruppen er spesielt viktig i denne vanskelige tiden.

Nå er imidlertid kassene på plass. Oslokassa har kasser rundt om i Norge, Sverige, USA og Vietnam.

 – Før, da det var vanlig å reise, var det mange som tok med seg kasser til feriedestinasjonene sine, sier han.

Oslokassa jobber også sammen med noen studenter på Blindern for å se hvilke fuglekasser som fuglene fortrekker å bo i. Er det en farge de liker spesielt godt, eller er det et motiv som virker spesielt forlokkende?

Hekkesesongen begynner i april og kassene blir tømt for reir når minusgradene kommer på senhøsten og prosjektdeltakerne i Oslokassa justerer wirene under vedlikehold, slik at trærne ikke blir skadet. Alle oppgavene i Oslokassa krever en form for oppfølging, og det er helt bevisst. Oslokassa har også sin egen Instragamkonto.

Flaggermus

I tillegg har de også et større flaggermusprosjekt på gang i tiknytning til Norsk Zoologisk Forening på Blindern.

 – Flaggermus er ikke kjempepopulære om dagen, men konseptet vårt er det samme, sier Estensen.

Sparebankstiftelsen sponser og designere fra Elementa.no og ErikWester.com utvikler nå flaggermuskasser som deltakerne skal henge opp og følge opp de neste årene.

 – Det er veldig morsomt å kunne samarbeide både med eksperter på Blindern og profesjonelle aktører i dette arbeidet, sier han.

Webkamera

Klinikksjef Anne Rønneberg er også svært glad for de fargerike fuglekassene, og er overbevist om at det kommer til å bli en berikelse for barna som kommer til klinikken. Rønneberg har lang erfaring med å jobbe med barn som har angst for å gå til tannlegen.

 – Da er det viktig å ha mulighet til å fokusere på noe annet enn det at man er redd, sier hun. Da er det jo glimrende å ha noen småfugler å kunne fokusere på i stedet.

 – Kanskje vi kunne hatt et lite webkamera inne i en av fuglekassene med en liveoverføring til en av infoskjermene våre, undrer hun. Så kunne vi fulgt livet virkelig tett på.

Ungdom fra Bydelen

Men det var ikke bare folk fra fakultetet som bivånet opphengning av fuglekassen. En proff rigg av kamerautstyr og mikroner ble administrert av to ungdommer,  og en erfaringskonsulent, som hadde som oppdrag å dokumentere prosjekt for bydelen. 

 – Oslokassa DigIT er den seneste satsningen vår, hvor ungdom som av ulike årsaker har kontakt med bydelen får muligheten til å lage film, musikk, podcast og strømme webinarer, sier Estensen. Vi har gode forbindelser til flere større aktører i TV-bransjen som stiller med både utstyr og kompetanse til deltakerne.

Bildet viser filmingen av overrekelsen
Overleveringen av fuglekassene blir profesjonelt dokumentert. Foto: Ingar Storfjell OD/ UiO.

  –  Konseptet er et direkte resultat som følge av pandemien, som fører til at flere og flere må gå over på digitale plattformer, forklarer efaringskonsulent Jonathan Hol som er ansvarlig for prosjektet. DigIT kan strømme webinarer av høy kvalitet, slik at kunden kommer til dekket bord og kan i tillegg lage små info- og reklamefilmer for dem som har behov for det, både i og utenfor kommunen. I tillegg tar DigIT imot brukt pc-utstyr som vi istandsetter og deler ut til familier i bydelen, slik at de lettere kan overholde smitteregler.   

Både klinikksjef Anne Rønneberg og påtroppende dekan Tirill Willumsen sier avslutningsvis at de gleder seg veldig til å følge Oslokassa videre, og ikke minst til når redebyggingen begynner til våren utenfor Geitmyrsveien. 

Publisert 10. nov. 2020 11:58 - Sist endret 3. des. 2021 15:19