Hvordan fullføre tannlegestudiet i Norge?

Mange studenter som ønsker å bli tannlege begynner studiet i utlandet. Etter ett til to år kan utenlandsstudentene søke om plass ved UiO og UiT til å fullføre studiet gjennom et årlig innpassingsopptak. I år var det særlig konkurranse om plassene.

Bildet kan inneholde: panne, øyenbryn, skjegg, kjeve, smil.

Jashan har funnet seg til rette på tannlegestudiet i Oslo. Foto: Marie Lindeman Johansen, OD/UiO

– I alt 28 studenter som vil fullføre utdannelsen sin ved Det odontologiske fakultet er tatt opp i høst, forteller studiedekan Hans Jacob Rønold.

– Det fordeles med 16 studenter til 3. semester og 12 studenter til 5. semester. En forutsetning for innpass er imidlertid at det er ledige plasser på kullene, forteller Rønold videre. 

– Vi er veldig fornøyd med at så mange flinke og motiverte studenter har fått studieplass hos oss, avslutter studiedekanen.

Odontologi i Madrid og Oslo

Jashan Singh Kamboj fikk i høst innpass på 3. året for master i odontologi. Han begynte å studere til tannlege i Madrid, og har gått de første to årene der. Jashan deler gjerne sine erfaringer med å få innpassing i Oslo.

– Jeg har kommet inn i det mest sosiale kullet av tannlegestudenter, sier Jashan litt spøkefullt. Veldig fin og inkluderende gjeng, og jeg ble veldig godt tatt imot av guttene, og har greid å integrere meg greit. To andre jeg gikk sammen med i Madrid fikk innpass samtidig og de har også blitt veldig godt mottatt.

– Overgangen har gått veldig greit. Jeg var litt stressa i starten og tenkte hvordan blir dette? Men alle var veldig hyggelige fra første stund, forteller han.

Det er så gøy å få inn nye fjes var holdningen.

– Du fikk godkjent mange av kursene dine fra Madrid, betyr det at studiene i Oslo og Madrid er ganske like?

– Jeg snakket med studiekonsulenten på fakultetet, Snezana Popovic Vujovic, og jeg så på utdanningsplanen som ligger på nettsidene. I første og andre år er mye av undervisningen lik, så jeg føler ikke at jeg ligger bak.

Studenter fra Aarhus og Madrid kan ofte begynne rett på studiet. Flere odontologiske læresteder tilbyr ikke ferdighetstrening eller propedeutisk odontologi slik de nordiske lærestedene og Madrid gjør.

– I Oslo begynner studentene med ferdighetstrening og bruk av instrumenter 3. året, men i Madrid begynner de allerede første året forsiktig å bruke speil og sonde og besøke ferdighetssenteret, sier Jashan.

– At jeg kjente til hvordan man skal bruke speil og sonde gjorde overgangen min litt mykere, for jeg hadde vært borti det. Det er ikke bare medisin de to første årene, men også litt tannlegefag. Undervisningen i Oslo er teoretisk de første årene.

Bedre læringsforhold i Oslo

– Hvorfor vil du fullføre utdanningen din i Norge?

– Det er fordi jeg kommer til å jobbe i Norge med norske pasienter. Det er språket og så er det en helt annen kultur i Norge enn i Spania. Menneskene her er helt ulike. Andre typer sykdommer som er mer vanlig og andre vaner. De er ikke så flinke til å følge opp tannhygiene fra du er liten og hele veien, som man er her i Norge. Det er jo så vidt karies i Norge, fordi man følger det så godt opp. Det er man ikke like flinke til i Spania. Da er det mye mer fokus på å ha kariesbehandling og fjerne periodontitt. Her er det mer allsidig fokus.

– Skal jeg jobbe i Norge resten av livet så er det fint å fullføre her. Det er litt forskjell på instrumentene vi bruker, også. Her bruker vi også latinske faguttrykk og ikke engelsk, slik de gjør i Spania.

– Læringsforholdene er også veldig mye bedre her – med tanke på at her er det mer fokus på at DU skal lære, og at alle lærer i forskjellig tempo. Undervisningen er mye mer pedagogisk. Det hadde jeg hørt før, og har også erfart selv.

– I Spania er du mer overlatt til deg selv, vi fikk ikke noen materialer eller instrumenter. Studentene måtte kjøpe alt selv. Vi fikk heller ikke instrukser om hva vi skulle kjøpe og det var fort gjort å kjøpe feil. Miljøet var veldig konkurransepreget det er en alle mot alle-kultur. Her jobber man mer som en gruppe. Og det var også en av grunnene til at jeg søkte innpass her. Egentlig har alltid planen min vært å søke over hit, men jeg var ikke helt sikker på hvordan jeg skulle gjøre det.

– Jeg søkte etter første året, men da søkte jeg for sent (fristen er 1. mars. red. anm.), så da ble det andre året. Jeg var i kontakt med studiekonsulent Snezana Popovic Vujovic og hun svarte på absolutt alt jeg spurte om.

– Så det var bare å jobbe veldig hardt i Spania for å komme inn på innpassingsopptaket for du må ha over C i snitt for å få behandlet søknaden din. Deretter er det konkurranse mellom dem som har søkt.

Har alltid drømt om å bli tannlege

– Det var fint å komme tilbake til Norge. Jeg savnet familien og kjæresten. To år i Madrid var perfekt for meg, da lærte jeg meg språket, også. Det måtte man gjøre. Vi hadde spansk fra første dag og så hadde jeg en spansk vennegjeng der vi kun snakket spansk, så da lærte jeg ennå mer spansk. Elsker Madrid, veldig fin by, men det var godt å komme seg hjem igjen. Jeg er fra Asker, men jeg bor nå i Oslo.

– Veldig høy standard på undervisningslokalene på Domus Odontologica på Gaustad i forhold til Madrid. Jeg er veldig, veldig fornøyd med overgangen, understreker Jashan.

– Jeg søkte på master i odontologi etter militæret, men kom akkurat ikke inn. Det var så ergerlig fordi jeg alltid har ønsket å bli tannlege.

– ANSA anbefalte meg å begynne på tannlegestudiet i Madrid. Jeg ville bare komme i gang med studiet og ikke bruke ett helt år på kun å ta opp to fag. ANSA sa at det var nærmest umulig å komme inn i Norge etter første året, men så hørte jeg om at det var mulig via en venn av meg.

– Å gå og vente på svar om opptak var en nervepirrende prosess, for jeg var ferdig med siste eksamen i Spania i juli og her i Oslo er man ferdig i juni. Alle karakterer var ikke klare og jeg hadde to fag igjen etter at jeg hadde søkt her i Oslo. Heldigvis kunne jeg bare ettersende karakterer og bestått eksamen så fort jeg fikk svar. Man får foreløpig godkjent opptak, og må beholde snittet for å få endelig godkjent plass på studiet.

– Jeg synes det er et veldig fint opplegg, at man kan fullføre tannlegestudiet i Norge, men det er ikke så veldig mange som har hørt om det. Som regel får man høre om det gjennom en venn som har gjort det. Jeg hørte om dette først da jeg hadde kommet midt i første året.

– Jeg gleder meg til mange fine studieår her ved fakultetet!

Universitetet i Tromsø tilbyr også innpassingsopptak for utenlandsstudenter.

 

Publisert 19. okt. 2021 15:44 - Sist endret 19. okt. 2021 15:44