Sikker Oktober: Hvordan håndtere data

Å beskytte data på riktig måte er helt essensielt når man jobber med forskning. Men riktig lagring og håndtering av data gjelder alle som jobber på Universitetet. Det er derfor viktig å holde seg oppdatert om hvordan data skal lagres i riktig informasjonsklasse.

Bildet kan inneholde: rektangel, gjøre, linje, skilting, skilt.

OD har et særskilt ansvar for å beskytte pasientdata som kan være røde eller sorte. Alle brukere ved UiO har godkjent IT-reglementet da de fikk brukerkontoen. Dermed har brukere plikt til å følge pålegg og instrukser om bruk av IT-ressursene. Å være godt kjent med informasjonsklasser og å lagre på riktig lagringstjeneste er nødvendig.

Bruk av laptop, både privat og UiO-driftet (kjøpt og driftet av UiO:IT)

Laptopper er et viktig arbeidsverktøy for de aller fleste som jobber på universitetet. Men, det er begrenset hva som tillates å lagre på privat-laptop ift. UiO-driftet laptop.

Det er viktig å unngå sårbarhet når man bruker laptop. Kaffekopper som søles utover et tastatur, en harddisk som slutter å virke, eller at laptoppen blir stjålet er eksempler på noe som kan skje alle.

Da er det viktig at man har lagret dataene på en måte som gjør at man kan få tak i dem igjen, men også er sikret mot at det ikke havner hos uvedkommende. Dette sikrer du deg mot ved å følge lagringsguiden. Altså data skal være kryptert og sikret og skal lagres hvor det tas automatisk backup.

Backup er med i de lagringsløsningene som tilbys av UiO. Lagrer du lokalt på harddisken, må du selv sørge for backup. Blir laptoppen skadet (kaffesøl osv.) kan det bli dyrt å få gjenopprettet filene dine.

Andre viktige ting å huske på er:

• USB-disker bør krypteres i tilfelle du mister dem eller noen stjeler dem.
  • Ikke bruk USB-pinner du ikke kjenner opphavet til.

Alle UiO-eide data skal klassifiseres i rett informasjonsklasse. Dataene skal lagres og behandles på løsninger godkjent for gitt klasse. Om det er behov for å behandle informasjon i strid med disse bestemmelsene så skal det søkes om unntak hos IT-sikkerhetssjef

I denne videoen om informasjonssikkerhet vil du lære mer om hvordan du skal behandle dataene dine på riktig måte.

Publisert 27. okt. 2021 13:23 - Sist endret 28. okt. 2021 12:05